Preizkus divje mačke – helikopterja Wildcat

by Urednik

Preizkus divje mačke – helikopterja Wildcat

Nova pridobite Kraljevih mornariških sil Velike Britanije, helikopter naslednje generacije wildcat, je zaključil 20-dnevna preizkušanja na krovu HMS Iron Duke. Wildcat je pristal na krovu fregate 400-krat tako podnevi kot ponoči v različnih vremenskih razmerah med plutjem ob obalah južne Anglije in severne Škotske.

Fregata je plula v izjemno spremenljivih vremenskih razmerah in tako omogočila wildcatu – nasledniku preizkušenega Westlandovega helikopterja lynx – zelo dobre pogoje za temeljit preizkus.

Augusta Westland AW159 Wildcat je naslednik helikopterjev Lynx (ris) in Super Lynx, ki slovita kot najhitrejša helikopterja v tovariniški proizvodnji. Glavna vloga teh helikopterjevje je sodelovanje na kopenskih bojiščih, protioklepno bojevanje, iskanje in reševanje ter protipodmorniško bojevanje. Wildcat je izdelan po naročilu britanske vojske in kraljeve mornarice. Glede na predhodnika bo imel izboljšane zmogljivosti, doseg in obremenitve, hkrati pa bo v 80% sestavljen iz komponent, ki zahtevajo cenejše vzdrževanje in krajši čas montaže.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Prvi polet Wildcata iz leta 2009

Povezani članki