Prodaja orožja v Južni Koreji še naprej raste

by Urednik

DOBRI IZVOZNI REZULTATI JUŽNOKOREJSKE OBRAMBNE INDUSTRIJE

Južnokorejski obrambni izvoz je dosegel nov rekord in skočil na 2,7 odstotka celotnega svetovnega obrambnega izvoza, navaja Global Defense Market Yearbook 2021, navedbo pa je povzel po Korejskem raziskovalnem inštitutu za načrtovanje in napredovanje obrambne tehnologije (KRIT).

Po podatkih, ki jih je objavil KRIT, se je lestvica izvoza orožja Južne Koreje povzpela z 10. mesta v obdobju 2015–2019 na 9. največjo izvoznico orožja na svetu v obdobju 2016–2020.

Delež azijske države na svetovnem izvoznem trgu orožja je poskočil na 2,7 odstotka z 0,9 odstotka v obdobju 2011–2015, so sporočili iz inštituta, delno pa so povečanje pripisali tehnološki prednosti države, primerljive z državami izvoznicami orožja.

“Južnokorejska obrambna podjetja so razvita v tolikšni meri, da lahko proizvajajo visokotehnološke sisteme orožij, ki so primerljivi s tistimi, ki jih proizvajajo velike države izvoznice orožja,” je v poročilu  zapisal inštitut.

Kar zadeva ključne destinacije južnokorejskega izvoza orožja v istem obdobju, je največ – 14 odstotkov – orožja in sistemov šlo v  Veliko Britanijo, sledijo Filipini z 12 odstotki in Tajska z 11 odstotki, navaja inštitut.  V letu 2021 je bila Južna Koreja navedena kot sedmi največji uvoznik orožja na svetu. Največji uvoznik je bila Savdska Arabija, sledile so ji Indija, Egipt, Avstralija, Kitajska in Alžirija.

Pripravil: B. Knific, foto: Hanwha Defense

Povezani članki