Projekt ruskega šolskega reaktivca z negativno puščico kril SR-10 odpovedan

by Urednik

KONEC PROJEKTA TRENAŽNEGA LETALA SR-10

Ruska nevladna medijska skupina Mil-Press je sporočila, da je Modern Aviation Technologies (MAT) ustavil razvoj šolskega reakcijskega letala z negativno puščico kril SR-10.

Preizkusni pilot MAT Viktor Korolev je za Mil-Press povedal, da ruska vlada ni zagotovila sredstev za začetek serijske proizvodnje lahkega šolskega reaktivca SR-10, ki bi ga uporabljale Letalske in vesoljske sile Rusije. Odpoved programa je isti medijski skupini potrdil še neimenovan vir iz MAT, ni pojasnil podrobnosti.

SR-10 je enomotorno dvosedo šolsko letalo z naprej obrnjeno puščico kril, ki ga je zasnoval Konstruktorski biro Modern Aviation Technologies  (KB MAT) za napredno šolanje ruskih vojaških pilotov (pa tudi pilotov komercialnih letalskih družb). Naprej obrnjena puščica kril naj bi letalu zagotavljala stabilnost in dobre manevrske zmogljivosti pri majhnih hitrostih.

SR-10 so predstavili na lanskem letalskem salonu MAKS. SR-10 naj bi bilo ceneno letalo in bi zapolnilo vrzel med osnovnimi šolskimi letali Jak-152 z batnim propelerskim motorjem ter reaktivnim dvomotornim letalom za napredno šolanje Jak-130, ki se po zmogljivosti že zelo približuje pravim bojnim letalom.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki