Prva modernizirana jurišna podmornica akula se vrača v Severno floto

by Urednik

MODERNIZACIJA RUSKE PODMORNIŠKE FLOTE

K-157 Vepr  je bila prva izmed petih nadgrajenih podmornic razreda akula II, ki se bodo kmalu vrnili na aktivno delovanje v Barentsovem morju. Podmornica K-157 vepr bo aprila začela s službo na Severni floti Ruske vojne mornarice, je za ruske medije povedal poveljnik ruske mornarice Nikolaj Jevmenov.

114 metrov dolga podmornica je bila dokončana in vključena v rusko floto leta 1995. Tri leta pozneje je ladja postala znana po izrednem dogodku z 19-letnim serviserjem, ki je ustrelil osem svojih kolegov mornarjev in se zabarikadiral v oddelek z ladijskimi torpedi. Na koncu ga je ubila majhna bomba, ki jo je postavila FSB znotraj telefona, ki je bil uporabljen za pogajanja, so zapisali v zgodovinskih zapiskih.

Podmornica K-157 Vepr  je prva v nizu popravljenih in moderniziranih podmornic akula II na jedrski pogon, pripravljena za delovanje, poroča časopis Rossiiskaya Gazeta. Kmalu ji bodo  sledile še  podmornice Bratsk, Volk, Leopard in Samara, vse podmornice bodo lahko nosile podmorniške različice manevrirnih raket  kalibr.

Medtem ko je Vepr  plovilo razreda akula II (projekt 971U), ostale štiri ladje pripadajo nekoliko starejšemu razredu akula I (projekt 971). Plovila bodo po posodobitvi lahko plula v Severni floti še 25 do 30 let.

Po besedah ​​Nikolaja Jevmenova jedrske podmornice razreda akula niso edina plovila, ki so v postopku modernizacije. Načrtujejo še posodobitev in nadgradnjo podmornic 667BDRM delfin –  razreda  delta IV in podmornice projekt 949razreda oskar II.

“Ne moremo se posloviti od ladij, ki imajo še tako dolgo življenjsko dobo. Nadaljevali bomo s popravili na različnih ravneh in posodobitvijo jedrskih plovil projekta 667BDRM, 971, 949,” je dejal Jevmenov. Dodal je še, da bodo posodobljene podmornice projekt 949 antej prav tako oborožili s hiperzvočnimi manevrirnimi raketami kalibr, oniks in cirkon.

Trenutno naj bi v ladjedelnici Zvezdočka v Arkhangelsku potekala posodobitev ene od podmornica razreda delta IV, v ladjedelnici Zvezda na ruskem Daljnem vzhodu pa sta v fazo nadgradnje dve podmornici projekta 949Arazreda oskar II.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

 

Povezani članki