Prve fotografije helikopterja Ka-52 aligator za Egipt

by Urednik

RUSI ŽE TESTIRAJO JURIŠNE HELIKOPTERJE ZA EGIPTOVSKO VOJSKO

Ruski ljubitelji vojaških letalnikov so v Arsenyevu na tovarniškem letališču opazili in fotografirali bojna helikopterja Kamov Ka-52 aligator z oznako N°312 in N°313 v puščavskih kamuflažnih barvah Egiptovskih letalskih sil.

Dobava 46 bojnih helikopterjev Ka-52 aligator za Egipt bo potekala v letih 2017-2019. Nakup sodobnih ruskih bojnih helikopterjev je del leta 2015 podpisane pogodbe med Egiptom in Rusijo za nakup orožja v vrednosti več kot milijardo dolarjev.

V septembru 2016 sta državi podpisali še pogodbo o usposabljanju egiptovskih vojaških pilotov za pilotiranje helikopterjev Ka-52, ki ga bodo izvajali v Rusiji.

Ruski jurišni helikopter Ka-52 aligator (NATO: hokum-B) je namenjen uničevanju oklepne in neoklepne tehnike, žive sile na bojišču, pa tudi za uničevanje letečih ciljev. Ruska vojska ga je v boju že preizkusila in sicer za zračno podporo kopenskim enotam Sirske vojske v ofenzivah proti borcem ISIS-a.

Helikopter Ka-52 aligator doseže hitrost 350 km/h in se lahko povzpne do 5500 m nadmorske višine z najvišjo hitrostjo 10 m/s. Dolet helikopterja aligator je 520 km, prazen pa preleti tudi do 1000 km. Bojni helikopter Kamov Ka-52 aligator je dvoseda verzija helikopterja Ka-50, sedeža pa sta nameščena vzporedno, kar je neobičajno za jurišne – bojne helikopterje. Zaradi nekoliko spremenjene aerodinamike je Ka-52 nekoliko počasnejši, pa tudi poraba goriva je večja. Prav tako so morali na račun drugega člana posadke nekoliko zmanjšati količino goriva, oklepljenost je šibkejša, količino topovskega (30mm) streliva pa manjša (namesto 479 nabojev nosi Ka-52 le 240 nabojev).

Bojna helikopterja Kamov Ka-50 in Ka-52 sta edinstvena med helikopterji, saj imata katapultne sedeže. Postopek katapultiranja je zahtevnejši kot pri letalih, saj je eksploziv katapultnega sistema nameščen tudi v glavah obeh rotorjev (nasproti vrtečih), zato najprej odpadeta kraka rotorjev in šele zatem se sproži eksploziv v katapultnem sedežu s padalom ter izstreli pilota iz helikopterja.

Ruske letalske sile imajo v svoji oborožitvi okoli 30 helikopterjev Ka-50 in okoli 80 helikopterjev Ka-52. 46 helikopterjev tega tipa, nekaj tudi v mornariški različici za delovanje na amfibijskih ladjah razreda mistral, pa bo v prihodnjih dveh letih dobila tudi Egiptovska vojska.

Pripravil: A. Knific, B. Knific, foto: Aviaforum

Povezani članki