Prvi polet serijskega lovca JAS-39 gripen E

by Urednik

NA ŠVEDSKEM STEKLA PROIZVODNJA ZADNJE GENERACIJE GRIPNA

Švedsko podjetje Saab je 3. decembra opravilo krstni polet prvega serijsko izdelanega večnamenskega lovca JAS-39 gripen E. Na spletu je objavilo fotografijo letala z oznako 6002 v novem tribarvnem sivem kamuflažnem vzorcu.

Krstni polet prvega lovca JAS-39 gripen E iz serijske proizvodnje je opravil testni pilot Henrik Wänseth iz Uprave za obrambne materiale (Försvarets Materielverk). Novo letalo je obarvano v kamuflažni vzorec “polja in travniki”, ki spominja na zeleno-rjavo shemo letal Švedskih zračnih sil iz časa hladne vojne.

Med testiranjem serijskega letala JAS-39 gripen E so preizkusili delovanje letalnih sistemov, na naslednjih testiranjih pa želijo preizkusiti taktične sisteme in senzorje.

Švedska naj bi do konca leta 2019 prejela prvega od 60 naročenih lovcev JAS-39 gripen E, dobave pa bodo trajale vse do leta 2026. Brazilija je, kot edini mednarodni kupec do zdaj, naročila začetno serijo 28 lovcev gripen E in osem dvosedežnih različic gripen F, ki bodo dobavljeni med letoma 2021 in 2024. Obe državi sta pustili možnost nadaljnjih naročil.

Pripravil: A. Knific, foto: Saab

 

Povezani članki