Rolls-Royce odpovedal pogodbo za dobavo motorjev za ukrajinske hitre čolne

by Urednik

VELIKA BRITANIJA ZAVIRA DOBAVO MOTORJEV ZA ČOLNE IZ TOVARNE PETRA POROŠENKA

Britanski proizvajalec Rolls-Royce naj bi Ukrajini v zadnjem trenutku odpovedal pogodbo za dobavo motorjev za nove ukrajinske hitre patruljne čolne razreda centaur, je razkril Yuri Biryukov, svetovalec nekdanjega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, ki sedaj vodi ladjedelnico Kuznya na Rybalskomu, ki gradi te patruljne čolne.

Biryukov trdi, da je britansko podjetje odstopilo od pogodbe za dobavo motorjev le pet dni pred predvideno dobavo, saj naj bi ne imeli dovoljenj oblasti za izvoz blaga z dvojno rabo v Ukrajino. Ob tem je Biryukov še dejal, da Rolls-Royce na drugi strani očitno nima težav z dobavo motorjev Rusiji za njihove hitre patruljne čolne razreda raptor. Rolls-Royce pripomb nekdanjega ukrajinskega uradnika (še) ni komentiral.

V nadaljevanju se je Biryukov pritožil tudi nad ukrajinske oblasti, saj dva že zgrajena hitra čolni razreda centaur še vedno nista sprejeti v uporabo Ukrajinske vojne mornarice, saj naj ukrajinsko obrambno ministrstvo sploh še ne bi ustanovilo komisije za prevzem.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sicer že pred časom hitre patruljne čolne razreda centaur označilo kot učinkovit odziv na veliko počasnejše in zastarele hitre čolne Črnomorske flote Ruske mornarice.

Vendar pa so predstavniki nevladne organizacije Ukrajinski vojaški center s sedežem v Kijevu podali razlago, da novih hitrih patruljnih čolnov ni mogoče predati Ukrajinski mornarici zaradi njihove slabe kakovosti in nedokončanega stanja ter očitne nezmožnosti enakomernega lebdenja v mirujočem stanju.

Ukrajinska vojna mornarica ima formalno v svojem inventarju dva čolna centaur, oba sta bila predana septembra 2018, vendar ju uradno še ni prevzela. V izdelavi je še tretji čoln, v načrtu pa je izgradnja še petih.

Patruljna čolna razreda centaur sta bila zgrajena v nekdaj legendarni ladjedelnici in tovarni orožja Kuznya na Rybalskomu (“Кузня на Рибальському”), ki jo od leta 2017 vodita politika in poslovneža Ihor Kononenko ter Petro Porošenko (ukrajinski predsednik v letih 2014 – 2019). Podjetje Kuznya na Rybalskomu je sicer leta 2018 za 300 milijonov dolarjev (uradno) kupil Serhiy Tihipko.

Predsednik podjetja Porošenko je bil pred tedni že udeležen v škandal zaradi dobave slabe opreme Ukrajinski vojski – prav takoi v zvezi s patruljnimi čolni razreda centaur.

 Pripravil: A. Knific, foto: Sputnik

Povezani članki