Romunija bo kupila portugalske lovce F-16

by Urednik

ROMUNSKE LETALSKE SILE BODO S PRIHODOM LOVCEV F-16 UPOKOJILE LOVCE MIG-21
Romunski obrambni minister Mircea Dusa je napovedal podpis pogodbe s Portugalsko za nakup približno 15 posodobljenih (MLU) lovcev F-16 v vrednosti 600 milijonov evrov (813 milijonov USD).
Romunska vlada je 19. junija odobrila nakup večnamenskih vojaških letal. Romuni bodo takoj po podpisu pogodbe Portugalski plačali prvi obrok 100 milijonov EUR (135 milijonov USD), medtem ko bodo prvo obnovljeno portugalsko letalo F-16 dobili leta 2015, vsa pa do leta 2017.
Romunske letalske sile bodo s portugalskimi lovci F-16 zamenjali eskadriljo zastarelih letal MiG-21 lancer, ki se jim življenjska doba izteče leta 2017.
Romuni so se s Portugalci v okviru tega posla dogovorili tudi za usposabljanje pilotov, inženirjev in tehničnega osebja (80 ljudi) na Portugalskem.
Romunija se že nekaj let zanima za nakup ali najem večnamenskih bojnih letal. Dobili so ponudbe tako za najem lovcev JAS-39 gripen (kot Češka in Madžarska), nakup posodobljenih francoskih lovcev mirage-2000, ruskih MiG-29, novih Eurofighter typhoon in posodobljenih izraelskih ter nizozemskih F-16.
V sredini 90-ih so podobne ponudbe prihajale tudi na vrata Slovenske vojske, Ameriške in Nizozemske letalske sile so celo pripeljale svoje lovce na ogled in predstavitev v Slovenijo na brniško letališče.
Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos
VIDEO SPODAJ: Romunske letalske sile

Povezani članki