Romunija kupuje dodatnih 36 lovcev F-16!

by Urednik

ROMUNIJA BO UPOKOJILA LOVCE MIG-21

Romunija je začela s postopkom nabave dodatnih 36 Martin Lockheedovih lovcev F-16 s katerimi bodo nadomestili zastarele lovce MiG-21, je pred dnevi v intervjuju za nacionalno televizijo TVR 1 razkril romunski obrambni minister Gabriel Leş.

“Smo v procesu nabave dodatnih 36 letal F-16, tako da bomo imeli nekaj operativnih in delujočih eskadrilj lovcev, s katerimi bomo zamenjali obstoječe zastarele mige,” je pojasnil nakup obrambni minister Gabriel Leş. Čeprav je bila želja vojske nabava novih letal, se bodo najverjetneje odločili za nabavo rabljenih letal z druge roke, ki pa jih bodo zatem posodobili v obratih romunske vojaške letalske industrije.

Romunske letalske sile (Forțele Aeriene Române) so že opremljene z 12 lovci F-16 block 15 MLU (middle life upgrade) –  z 9 enosedi F-16A MLU in 3 dvosedi F-16B MLU, ki so jih kupili od Portugalske. Obnovljena letala so v obdobju 2016/2017 prišla  v sestavo 53. lovske eskadrilje, nameščene v bazi Feteşti v sklopu procesa modernizacije Romunskih letalskih sil z nadzvočnimi bojnimi letali, saj v tej komponenti romunskih oboroženih sil še vedno prevladujejo v Sovjetski zvezi izdelana letala, obnovljena v sodelovanju med romunskim Aerostarorm in izraelskim Elbitom (rezultat tega je bil MiG-21 lanceR).

Romunske letalske sile imajo zdaj še približno 26 lovcev – prestreznikov MiG-21 (20 enosedov MiG-21MF/MF-74 lanceR in 6 dvosedov za prešolanje in trenažo MiG-21UM lancer-N) v sestavi 711. lovske eskadrlje v bazah Câmpia Turzii in Feteşti.

Obstoječa flota zastarelih MiG-21 je postajala vse zahtevnejši logistični zalogaj in bila skoraj dve desetletji izpostavljena kritiki javnosti zaradi žalostnega rekorda – velikega števila nesreč s smrtnim izidom. Zadnja nesreča s takšnim letalom se je zgodila julija 2018. Strokovna javnost je zahtevala sodobnejše, zanesljivejše in zmogljivejše nadzvočno bojno letalo s kakršni bo Romunija lahko odvračala nevarnost – predvsem s črnomorske regije.

Obenem si Romunija prizadeva postaviti lastne zmogljivosti za vzdrževanje, servisiranje in popravila za letala F-16, nabava dodatnih 36 lovcev F-16 pa bo zagotovo zagotovila obstoj romunskega letalskega podjetja Aerostar S.A. iz Bakuja. Slednje podjetje je sicer specializirano za remont lovcev MiG-21, obenem pa je postalo  tudi avtorizirano podjetje za zahtevno vzdrževanje Lockheed Martinovih letal F-16. Aerostar je vodilno romunsko letalsko podjetje za proizvodnjo, vzdrževanje in integracijo ter logistično podporo široke palete obrambnih in letalskih sistemov. Tako dobavljajo sestavne dele ameriškemu Raytheonu za zračno-obrambni raketni sistem patriot (podpirajo sedem romunskih baterij s patrioti). Romuni so nabavili najbolj izpopolnjen sistem patriot v konfiguraciji 3+ skupaj z nedoločenim številom prestreznih raket GEM-T in PAC-3 MSE. Aerostar dobavlja sklope in podsisteme tudi 15 partnerskim državam, ki imajo v opremi več kot 220 sistemov patriot.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum

Povezani članki