Romunija povečuje obrambni proračun na 2 % BDP in kupuje še 20 F-16

by Urednik

RABLJENI AMERIŠKI LOVCI F-16 ZA POVEČANJE ROMUNSKE VOJAŠKE MOČI

Romunija si prizadeva povečati floto bojnih letal F-16 potem, ko se je vlada odločila povečati obrambni proračun na (zaželena) 2 % BDP v letu 2017. To odločitev sta sprejela romunski parlament in vrhovni obrambni svet (CSAT).

Kot je v teh dneh navedel v svoji izjavi romunski obrambni minister Benjamin Les, nameravajo še do konca letošnjega leta uresničiti zamisel o nabavi še 20 lovcev F-16 (rabljenih iz ZDA). Romunske letalskem sile jih imajo zdaj 9, do konca leta pa se bo to število povečalo na 12 F-16, po besedah obrambnega ministra Benjamina Lesa pa jih bo kmalu še več.

Romuni so 12 lovcev F-16 kupili od Portugalske za 181 milijonov evrov v septembru 2013. V tem ducatu lovcev je 9 enosedov F-16AM in 3 dvosedi F-16BM, posrednik v poslu pa je bil C N Romtechnika v sklopu programa Karpatski mir, avtorizacijo posla pa je odobrila ameriška vlada.

Romunski obrambni minister Les je v govoru v parlamentu še povedal, da so dobavo štirih fregat razreda samen sigma 10514 za skupaj 1,6 milijarde evrov odpovedali zaradi ”tajnih postopkov, ki jih ni odobril parlament”, dodal pa je še, da bodo razpis kmalu ponovili, saj ”naj bi bila potreba po okrepitvi mornariških zmogljivosti velika”.

Romuni bodo dosegli 2 odstotni delež BDP za obrambne namene po 15-letnih prizadevanjih in neskladnosti pri dobavah, s tem povečanjem pa računajo na povečanje strateškega pomena Romunije v okviru zavezništva in romunskega angažiranja v njem.

Pripravil: B. Knific, foto: Military News

Povezani članki