Romunija se zanima za bojne helikopterje AH-1Z viper

by Urednik

BODO V ROMUNIJI SESTAVLJALI NAJNOVEJŠE RAZLIČICE HELIKOPTERJA SUPER COBRA?

Romunija se zanima za ameriške jurišne helikopterje AH-1Z viper (tudi zulu cobra), o nakupu pa sta se romunski premier Mihai Tudose in obrambni minister Adrian Tutuianu že pogovarjala s predstavniki proizvajalca Bell. Po pogovorih je romunski obrambni minister Adrian Tutuianu podpisal pismo o nameri, da bo Romunija povprašala po cenah in razpoložljivosti za nakup bojnih helikopterjev AH-1Z viper pri ameriški vladi.

Romunija pa se ne zanima le za nakup teh helikopterjev, temveč tudi za njihovo proizvodnjo in prenos tehnologije ter znanja, ki bi omogočali proizvodnjo helikopterjev AH-1 na romunskih tleh. Romuni si želijo z ameriškim podjetjem Bell tudi ustanoviti skupno podjetje za proizvodnjo.

Romunska vlada je še dodala, da odločitev o nakupu jurišnih helikopterjev temelji na načrtu (skupne) obrambne porabe v višini 11,5 milijarde ameriških dolarjev za naslednje desetletje, ki ga je nedavno odobril vrhovni svet za nacionalno obrambo. Romunija sicer že ima kar precej izkušenj s proizvodnjo – sestavljanjem helikopterjev, saj so v obratih IAR v Brašovu nekdaj sestavljali Aerospatialove helikopterje puma – IAR 330.

AH-1Z viper, imenovani tudi “zulu cobra“, je jurišni helikopter z dvojnim motorjem, ki so ga pri ameriškem Bellu razvili na osnovi AH-1W super cobra. Helikopter je opremljen s štirikrakim glavnim rotorjem (prvotne cobre so imele dvokrakega) iz kompozitnih materialov, bistveni del tega zelo zmogljivega jurišnega helikopterja pa je sodoben opazovalno-namerilni sistem. Helikopter so opremili z bočnima krilnima nosilcema za oborožitev, na koncih so pritrjene rakete zrak-zrak kratkega dosega sidewinder. Na vsako od teh krilnih obesnih točk lahko pritrdijo tudi po lanserje nevodenih raket 70 mm hydra 70 ali raket protioklepne rakete AGM-114 hellfire ali TOW, pa tudi natančne rakete zrak-zemlja maverick in pa top 30 mm s 750 naboji v bobnastih okvirjih.

Helikopter AH-1 super cobra je Bell v devetdesetih letih predstavil tudi v Sloveniji (poleg italijanske Aguste, ki je v Slovenijo pripeljala jurišni helikopter A-129), v času, ko je v Slovenski vojski še prevladovala miselnost in pripravljenost opremljanja s sodobno, zmogljivo in učinkovito oborožitvijo, namenjeno v prvi vrsti obrambi Slovenije, letalsko-helikopterska komponenta obrambe pa je še imela veljavo, primerljivo z drugimi (razvitimi) državami.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub

Povezani članki