Rusi objavili video prvega poleta nadgrajenega bombnika Tu-160M

by Urednik

KRSTNI POLET “NOVEGA” RUSKEGA BOMBNIKA

Rusko ministrstvo za obrambo je objavilo videoposnetek prvega poleta nadgrajenega strateškega bombnika Tu-160M2, ki so ga opravili v začetku februarja 2020.

Prvi polet nadzvočnega strateškega bombnika Tu-160M2 je trajal 34 minut in je bil uspešen. Posadka je opravila vso potrebno kontrolo opreme. Testni polet so izvedli testni piloti testne in razvojne zračne baze Žukovski (Zhukovsky) na obrobju Moskve. Krstni polet so pred leti sicer napovedali že za leto 2018, začetek serijske proizvodnje pa leta 2021.

Posodobljen strateški bombnik Tupoljev Tu-160M2 ima novo letalno in navigacijsko opremo, vključno z vgrajenim sodobnim komunikacijskim sistemom, nadzornim sistemom, radarsko postajo in sistemom za elektronsko protiukrepanje. Rusko obrambo ministrstvo zatrjuje, da se je splošna učinkovitost letala močno povečala, dolet pa se je povečal za tisoč kilometrov (iz sedanjih 12.300 km).

V skladu s sedanjo pogodbo bodo Ruske letalske sile leta 2021 v svojo floto začele dobivati prve nadgrajene strateške bombnike Tu-160M2. Ruske letalske sile imajo trenutno v svoji floti 16 letal Tu-160M1.

Strateški bombnik Tu-160 blackjack je bil razvit v konstruktorskem biroju Tupoljev v 70. letih prejšnjega stoletja, letalo pa je v uporabi od leta 1987. Poleg Rusije je od Sovjetske zveze bombnike Tu-160 nasledila še Ukrajina, ki pa teh letal ne uporablja več (vsaj 8 jih je leta 1999 zamenjala za ruski zemeljski plin).

Rusija načrtuje nabavo 50 bombnikov nove različice Tu-160M2, neverjetneje pa bodo v enak standard kasneje nadgradili tudi obstoječih 16 bombnikov. Bombniki naj bi bili namenjeni globokim prodorom na nasprotnikovo ozemlje, kjer bi sipali svoj smrtonosni tovor, zato pa bodo s svojo dvakratno hitrostjo zvoka v položaju, da lansirajo na cilje na nasprotnikovem ozemlju manevrirne rakete dolgega dosega. Za takšno rabo pa ni nujno, da so stealth – slaba radarska zaznavnost – konstrukcije. Bodo pa vsekakor lahko nosili tudi jedrsko orožje.

Bombnik Tu-160M2 bolj ali manj ohranja enako konstrukcijo – zgradbo, pod okrovom pa se dejansko skriva novo letalo. Novo letalo bo dobilo popolnoma nov sistem za misije, poganjali pa ga bodo nadgrajeni pogonski motorji, ki so jih razvili na osnovi obstoječih turboventilatorskih motorjev z dodatnim zgorevanjem Kuznecov NK-32. Posodobljeni motorji so učinkovitejši ob manjši porabi goriva.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki