Rusija bo kmalu dobila prvo serijo šestih lovcev MiG-35

by Urednik

ZAČETEK REDNE PROIZVODNJE LOVCEV MIG-29 VEDNO BLIŽJE

Rusko obrambno ministrstvo bo prejelo šest lovskih letal Mikojan-Gurevič MiG-35 po napovedanem terminskem načrtu, je povedal predsednik ruske Združene letalske korporacije (OAK) Jurij Slyusar za časopis Vedomosti.

“Načrtujemo, da bomo v začetni fazi dobavili šest lovcev MiG-35, prvi bo dostavljen že letos. Letalo MiG-35 bomo prvič testirali po tako imenovanih naprednih zahtevah. Ohranili smo trajanje proizvodnje in zmanjšali proizvodne stroške, medtem ko bo ministrstvo za obrambo dobilo novo letalo prej, kot je bilo načrtovano,” je dejal Slyusar.

O naročilu prvih šestih lovcev MiG-35 fulcrum-F za Ruske letalske sile se je govorilo že pred meseci, v letu 2017 pa so predstavniki  korporacije RSK MiG napovedali začetek serijske proizvodnje za leto 2019. Kot prvi naj bi letalo prejel Ruski državni preizkusni center v Akhtubinsku, z novimi migi pa naj bi v naslednjih letih opremili tudi akrobatsko letalsko skupino Striži, ki že vse od leta 1986 nastopa s šestimi lovci MiG-29 fulcrum-A.

Lovec MiG-35 predstavlja letalo tako imenovane 4.++ generacije, nastal pa je na temelju razvojnih dosežkov pri temeljiti posodobitvi letal MiG-29K/KUB in MiG-29M/M2 (SM2). Še naprej ostaja taktični lovec, poleg primarne lovske vloge pa so letalo usposobili tudi za natančne napade na kopenske in morske površinske cilje, zato ga lahko uvrščamo tudi v kategorijo lovskih bombnikov. Z inovativnimi konstrukcijskimi posegi so precej povečali nosilnost bojnega tovora, z zmogljivejšimi motorji pa izboljšali njegov operativni radij na 1000 km (bojni radij lovca MiG-29 je približno 650 km). Na osmih (nekateri navajajo celo desetih) obesnih točkah pod krili in trupom lahko nosi do 7 t bojnega tovora, medtem ko so na osnovno različico lahko obesili le 2,2 t bojnega tovora. Oborožijo ga s sodobnimi raketami zrak-zrak kratkega in srednjega dosega ter zrak-zemlja (ladja), pa tudi nevodljive bombe 250 in 500 kg ter lanserji nevodljivih raket. Načrtujejo tako enosede kot dvosede izvedenke. Ruske letalske sile načrtujejo, da bodo do konca leta 2020 dobile približno 30 teh letal.

Podrobneje smo letalo MiG-35 in ruske načrte z njim predstavili v članku Januarska premiera ruskega lovca MiG-35.

Pripravil: B. Knific, foto: DefPost

VIDEO: Lovec MiG-35

Povezani članki