Rusija je Ukrajini že vrnila prvo vojaško ladjo

by Urednik

DATUM UMIKA UKRAJINSKIH SIL IZ KRIMSKEGA POLOTOKA ŠE NI ZNAN

Rusija je začela z vračanjem vojaških ladij Ukrajinski mornarici, ki so jih dobili z zavzetjem Krimskega polotoka, prvi na vrsti pa je bil raketni čoln Pryluky, so sporočili s sedeža Črnomorske flote Ruske mornarice v petek, 11. Aprila 2014.

Raketni čoln  Pryluky U-153 razreda matka (projekt 206MR vikh), še iz časa Sovjetske zveze, sta dva ruska vlačilca pripeljala iz bivše ukrajinske pomorske baze v zalivu Sevastopol v nevtralne vode, kjer ga je prevzela Ukrajinska mornarica.

Ruska stran je že pred tedni napovedala, da bo vso ukrajinsko vojaško opremo na Krimskem polotoku, vključno z vozili, plovili in oborožitvenimi sistemi, ki so prestari oz. niso kompatibilni  z ruskimi sistemi  vrnila Ukrajini. Ustreznost in tehnični pregled vseh plovil, šlo naj bi za okoli 70 ladij, čolnov in podmornico, naj bi opravili do konca leta 2014.

Ukrajinske oblasti zaenkrat še ne vedo datuma, do kdaj se bodo lahko njihove sile popolnoma umaknile iz Krimskega polotoka v Ukrajino skupaj z vso vrnjeno vojaško opremo. Sporočili pa so, da na hitrost vpliva razpoložljivost in prevoznost železniških povezav, vendar naj jih do sedaj nič ne bi oviralo pri umiku.

Rusija je sporočila, da so Ukrajini pripravljeni izročiti vse  njihovo orožjem ki je ostalo na Krimu, če Kijev zagotovi transport. Trenutni pogovori med Rusijo in Ukrajino potekajo predvsem o prihodnosti (umiku) kopenskih sil in opreme.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Wikipedia

VIDEO: Vrnitev raketnega čolna  Pryluky U-153 Ukrajini

Povezani članki