“Rusija je zmagala v prvem krogu konflikta zaradi Ukrajine”

by Urednik

NEKDANJI SVETOVALEC AMERIŠKIH PREDSEDNIKOV O UKRAJINSKI KRIZI

Patrick Buchanan, starodobnik ameriškega političnega življenja, ki je delal kot svetovalec treh ameriških predsednikov (Nixon, Ford, Reagan), je delil svoje mnenje o razmerah okoli napetosti med Ukrajino in Rusijo.

Buchanan meni, da je Putin zmagal že s tem, da je od Zahoda pridobil zagotovila, da Ukrajina ne bo vstopila v zvezo NATO. Nekdanji predsedniški svetovalec je spregovoril tudi o izjavi ameriškega predsednika Bidna, da njegova država ne bo poslala svoje vojske v Ukrajino, da bi preprečila začetek svetovne vojne. Po Buchananovem mnenju je dejanski pomen teh besed pomanjkanje pripravljenosti ZDA na boj za Ukrajino.

Patrick Buchanan je poudaril, da je Bidnova zavrnitev pošiljanja ameriških vojakov na ukrajinsko ozemlje posredna potrditev, da so ZDA popuščale Rusiji glede članstva Ukrajine v Natu. Navsezadnje imajo ZDA tudi brez članstva Ukrajine v Natu možnost ustvariti vojaško infrastrukturo na njenem ozemlju, Buchanan pa tega ne omenja.

Po njegovem mnenju je Rusija zmagala v prvem krogu konflikta zaradi Ukrajine, saj je uresničila svojo najpomembnejšo zahtevo.

Poleg tega je Buchanan predlagal, da je možno tudi priznanje posebnega statusa LNR in DNR, ki je bil določen v sporazumih iz Minska. Zaradi tega ZDA ustrahujejo Ukrajino s skorajšnjo rusko invazijo. Hkrati pa po njegovem mnenju Washington odkrito moti dejstvo, da Zelensky ignorira njihova opozorila, kar do neke mere moti izvajanje obsežne dezinformacijske kampanje.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki