Rusija na tržišču ponudila bojno brezpilotno letalo orion-E

by Urednik

PO PREIZKUŠANJIH V SIRIJI GRE RUSKI BREZPILOTNIK NA TRG

Rusija je na svetovnem tržišču orožja začela promovirati svoje prvo izvozno brezpilotno bojno letalo orion-E, medtem ko so doslej brezpilotno letalo orion ponujali le v izvidniški različici, brez orožja.

Rusko državno izvozno podjetje Rosoboronexport je skupaj s proizvajalcem Kronstadt svetovnemu orožarskemu trgu začelo promovirati brezpilotni letalni sistem orion v oboroženi različici, opremljeni z univerzalnim sistemom orožja. Kot je za RIA Novosti še povedal vir iz vrst ruskega vojaško-industrijskega kompleksa, naj bi se za oboroženo različico orion-E že zanimale nekatere države.

Dodal je, da so ponudbe za dobavo letalnika orion poslali številnim tujim kupcem, ki bi jih lahko zanimala bojna brezpilotna letala, od potencialnih kupcev pa je bilo prejetih več vlog za ponudbe.

Brezpilotne letalnike orion-E bi lahko začeli dobavljati (izvažati) že konec tega oz. v začetku prihodnjega leta, potem ko bo podjetje Kronstadt v kratkem odprlo nov obrat za proizvodnjo brezpilotnih letal v Dubni.

Oborožitev letalnika orion-E vključuje nevodene in vodene bombe ter različne vodene rakete. Največja teža bojnega tovora letalnika je 200 kilogramov, skupna teža koristnega tovora pa do 250 kilogramov.

Orion-E sodi v razred srednje višinskih bojnih brezpilotnih letal dolge vzdržljivosti (dolg čas leta) – celo do 24 ur. Največja vzletna masa je 1150 kilogramov, potovalna hitrost je 200 km/h, največja višina leta pa 7000 m. Razpetina kril letalnika je 16 metrov, dolžina pa 8 metrov.

Ruska vojska aktivno uporablja letalnike orion in orion-E za izvidovanje ter zračne napade na teroriste v Siriji v okviru letalskih preizkusov brezpilotnega letalnega sistema.

 Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki