Rusija okrepila vojaške sile na Krimu (po priključitvi)

by Urednik

RAZVOJ RUSKIH VOJAŠKIH ENOT NA KRIMSKEM POLOTOKU V ZADNJEM LETU

V zadnjem letu, odkar je Krimski polotok priključen Ruski Federaciji, je Moskva izvedla temeljito prenovo oborožitve in precej povečala število vojaških enot na Krimu. Te enote Ruske vojske bodo zdaj vzporedno reševale dve nalogi: obrambo ruskih interesov na Krimu in delovanje v pomorski coni.

Po poročanju agencije TASS, ki navaja besede obrambnega ministra Sergeja Shoiguja, so v okviru razvoja samostojne grupacije sil na Krimu konec prejšnjega leta oblikovali skoraj 100 združenih formacij, enot in organizacij, opremili pa so jih tudi z novo tehniko.

Vsak naboj za avtomatsko puško, ki ga je Črnomorski floti dobavila Moskva, je morala še do pred dobrega leta dni odobriti Vrhovna roda Ukrajine. Na slednje je Moskvo obvezoval Sporazum o statusu Črnomorske flote Ruske mornarice. Več kot dve desetletji je to pomenilo propadanje flote, ki je izgubljala bojni potencial, kar ni zanemarljiv dejavnik, saj so Američani na tem območju imeli odvezane roke. V Črnem morju so se namreč pojavile njihove ladje takoj, ko je bilo jasno, da jim ne grozi nobena nevarnost. S priključitvijo Krimskega polotoka k Rusiji pa so se zadeve precej spremenile. Kot je za agencijo TASS povedal Sergej Shoigu, je zdaj „organizirano kvalitetno bojno urjenje sil vojaškega letalstva Krimske grupacije in povečana sestava dežurnih sil zračne obrambe“. Po njegovih besedah na polotoku gradijo nove vojaške objekte v petih mestih, obstoječe objekte (Ukrajinske in Ruske vojske) pa temeljito renovirajo. Moskva je tako dobila priložnost za izvajanje radikalne obnove grupacije svojih vojaških sil na polotoku.

Krepitev enot poteka v okviru programa obnove oboroževanja vojske do leta 2020. Na Krim so tako premestili približno 300 kosov novih oborožitvenih sistemov in vojaške tehnike. Enote so dobile najnovejše samovozne protioklepne raketne sisteme krizantema-S, 152-mm havbice msta-S in večcevne raketomete tornado-G. Obalne enote so opremili z najsodobnejšim protiladijskim sistemom bal, v katerega sestavi so manevrirne rakete H-35 uran.

Namestitev bombnikov T-22M3 in operativno-taktičnih sistemov iskander-M (9K720 iskander, rusko: «Искандер», NATO kodno poimenovanje SS-26 stone – je mobilni balistični nadzvočni raketni sistem kratkega dosega) predstavlja naslednjo etapo obnavljanja ruske prisotnosti v črnomorski regiji, pravijo na ruskem obrambnem ministrstvu. Namestitev teh sistemov na Krimu omogoča – v primeru potrebe – uničenje ameriškega protiraketnega ščita v Romuniji. Bombniki Tu-22M3 pa ne bodo le v stanju podpreti tega udara z manevrirnimi raketami H-22 in H-15, pač pa bodo lahko popolnoma ”odstranili” vojaško-pomorsko prisotnost ZDA v Črnem morju. Predsednik Odbora za obveščevalna vprašanja predstavniškega doma Kongresa ZDA Mike Rodgers je tudi uradno priznal potencialno usmerjenost prestreznih raket proti določenim “grožnjam” iz Moskve.

Letos bo ena od združenih taktičnih enot Zahodnega vojaškega okrožja Ruske vojske, v katere oborožitvi so tudi operativno-taktični raketni sistemi iskander-M in bombniki dolgega dosega Tu-22M izvedla demonstracijo zmogljivosti v akvatoriju Črnega morja ter preizkusila ukrepe in postopke kombiniranega uničevanja kritično pomembnih objektov potencialnega nasprotnika s kopenskimi in letalskimi oborožitvenimi sistemi velike natančnosti, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Kot piše ruski časopis „Nacionalna obramba“ naj bi Tu-22M nevtraliziral tako obstoječe kot potencialne grožnje za Rusijo, med drugim tudi vstop rušilcev v Črno morje, kar bi lahko pomenilo neposredno nevarnost za funkcioniranje strateških jedrskih sil Rusije.

Pričakuje se, da bodo bombniki Tu-22M3 na Krimu že do leta 2016, kdaj pa bodo na Krimu tudi operativno-taktični raketni sistemi iskander-M, pa še ni jasno. Sergej Shoigu, ruski obrambni minister je bil v izjavi za TASS povsem nedvoumen, ko je zatrdil, da sta ta dva oborožitvena sistema lahko na Krim nameščena kadarkoli.

Raketni sistem iskander-M

Balistični raketni sistem iskander-M (Nato: SS-26 stone)

Iskander-M (Nato oznaka: SS-26 stone) je balistični raketni sistem kratkega dosega, ki je nasledil raketni sistem SS-23 oka (slednja pa naj bi bila nadomestilo za bolj znane rakete scud), ki je bil odpravljen na osnovi sporazuma o odpravi raket srednjega dosega (INF – z njim so leta 1986 odpravili s kopna lansirane balistične rakete, nosilke jedrskega orožja z dosegom 500 do 5500 km). Prvič so ga preizkusili leta 1996, dobil pa je oznako SS-X-26. Sistem iskander-M je najbolj izpopolnjeno orožje te vrste na svetu, v Rusko vojsko pa so ga uvedli leta 2006. Rusija ima trenutno približno 20 teh sistemov, 26 teh sistemov pa so v izvozni verziji–E (krajšega dosega) izvozili tudi v Sirijo.

Tehnični podatki
Masa: 3.800 kg  (iskander-E)
Dolžina: 7,3 m
Premer rakete: 0,92 m
Bojna glava: 480-700 kg (iskander-E)
Pogon: enostopenjska raketa – trdo gorivo
Operativni doseg: 400-500km  (iskander-M), 280 km (iskander-E)
Hitrost: 2100 m/s
Sistem vodenja: inercijski (iskander-M), TERCOM (iskander-K) z uporabo GPS / GLONASS kot dodatkom inercijskega sistema vodenja
Inercijski z  GPS / GLONASS in optičnim sistemom vodenja DSMAC iskander-E
Natančnost: 5–7 m (iskander-M)

Bombnik Tu-22 - Ruske letalske sile

Bombnik Tupoljev Tu-22M (Nato: backfire)

Tupoljev Tu-22M (Nato: backfire) je nadzvočni srednji bombnik, ki je nadomestil podzvočne bombnike Tu-16 in prvotno verzijo bombnika Tu-22 (nosilca manevrirnih raket). Tu-22M backfire ima gibljiva krila, po zasnovi naj bi bil ruska inačica ameriškega bombnika B-1 lancer. Poganjata ga dva zmogljiva turboventilatorska motorja, ki sta vgrajena v trupu, tako da bolj kot na bombnike spominja na lovce/lovske bombnike.

Tehnični podatki:
Pogon: 2 turboventilatorska motorja Kuznjecov/KKBM NK-25 s potiskom po 245,2 kN z dodatnim zgorevanjem
Dimenzije: dolžina 42,46 m; višina 11,05 m; razpetina kril: sklenjenih 23.30 m  – razklenjenih 34,28 m
Mase: prazen 54.000 kg; največja vzletna masa 126.400 kg
Zmogljivosti: hitrost na veliki višini 2 Mach-a (nad 2000 km/h), na nizki višini 1050 km/h, vrhunec leta 13.300 m
Oborožitev: dvocevni top GSh-23 23 mm v repu za samoobrambo; do 24.000 kg orožja vključno z manevrirnimi raketami H-22, protiladijskimi raketami H-15, raketami zrak-zemlja kratkega dosega H-15 in H-15P; prostopadne bombe in pomorske mine.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki