Rusija razvija enomotorno različico lovca Su-57

by Urednik

VSI SODOBNI RUSKI LOVCI IMAJO DVA MOTORJA

Ruski Suhoj je začel razvijati enomotorno taktično lovsko letala pete generacije, ki bo izdelano z uporabo prikritih tehnologij in platforme Su-57, je za Sputnik povedal neimenovani vir v  ruski letalski industriji.

Do danes so vsi lovci, izdelani v Rusiji, vključno z najsodobnejšim Su-57, opremljeni z dvema motorjema. »Konstrukcijski biro Suhoj na lastno pobudo izvaja raziskovalno delo za konstruiranje lahkega večnamenskega enomotornega lovskega letala 5. generacije«, navaja vir.

»Med razvojem letala se načrtuje široka uporaba temeljev, razvitih v okviru razvoja in izdelave Su-57, vključno z najsodobnejšim motorjem, radarsko absorpcijskimi premazi, radarsko-elektronsko oprema, oborožitvenimi sistemi ipd.,« je še navedel vir.

Trenutno se v svetu pogosto uporabljajo enomotorni lovci. Najbolj znani in najbolj iskani med temi na svetovnem orožarskem trgu so ameriški lovci F-16 in F-35, švedski JAS-39 gripen in kitajski J-10. Prisotnost samo enega motorja znatno zmanjša stroške in delovno intenzivnost proizvodnje letal ter poenostavi in ​​zniža stroške njegovega delovanja ter vzdrževanja. Su-57 je prvo letalo ruskih letalskih sil, ki uporablja prikrito tehnologijo. Prvič je poletel 29. januarja 2010, v operativni rabi pa je od 25. decembra 2020. To je četrto operativno lovsko letalo pete generacije na svetu za F-22, F-35 in J-20.

Lovsko letalo Suhoj Su-57 je v začetku letošnjega leta vzbudilo precejšnje zanimanje na mednarodnem trgu, Indija, Turčija in Alžirija pa so se po poročanju različnih medijev in ugibanj pojavile kot potencialni kupci. Su-57 je ruski odgovor na ameriška prikrita lovca  F-22 raptor in F-35 lightning. Letala pete generacije so opremljena z napredno tehnologijo za radarsko prikritost in imajo nizko stopnjo radarskega in infrardečega podpisa.

Medtem ko je rusko bojno letalo pete generacije  Su-57 (Kitajci ga štejejo v generacijo 4.5) vzletelo  pred desetletjem, je v operativni rabi od konca lanskega leta. Čeprav se je Indija precej obotavljala pri nakupu Su-57 in je celo opustila v začetku načrtovano sodelovanje pri razvoju tega letala pete generacije, se domneva, da bi New Delhi lahko zanimala izvozna različica tega letala – Su-57E.

Ruska letalska družba Suhoj (del Združene letalske korporacije ruskega ROSTEC) zdaj razvija prvo rusko enomotorno nizko zaznavno – radarsko prikrito nadzvočno lahko taktično lovsko letalo, je za rusko tiskovno agencijo  navedel vir iz ruske letalske industrije. Rusko  enomotorno lahko taktično lovsko letalo pete generacije naj bi melo vzletno maso do 18 ton, največja hitrost letala presegala dvakratno hitrost zvoka (2 macha). Letalo bo superkrmarljivo in imelo izboljšane vzletno-pristajalne zmogljivosti zahvaljujoč motorju z vektorskim – usmerjenim (3D) potiskom. Razmerje med potiskom in maso letala bo nad 1 v korist potiska, je še navedel vir.

Generalni direktor ROSTEC-a Sergej Čemezov je decembra 2020 novinarjem povedal, da podjetje pripravlja koncept naprednega enomotornega lahkega in srednjega letala s posadko in brezpilotnega letala. »Trenutno potekajo prizadevanja za razvoj sistema prihodnosti bojnih letal v lahkem in srednjem razredu. Po zasnovi je to lahko univerzalna platforma v različicah s posadko in brez posadke. Podjetje dela na konceptu in operativnih zahtevah za takšne platformo. Za zdaj to počnemo na lastno pobudo, brez (državnih) proračunskih sredstev,« je še dejal Čemezov.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki