Rusija razvija nov paket opreme za vojake – RATNIK-3

by Urednik

RATNIK-3 NAJ BI OMOGOČIL PREBOJ BOJNIH OMEJITEV PRIPADNIKOM PEHOTE

Novi futuristični bojno-taktični sistem opreme prihodnosti ratnik-3 bo ruskemu vojaku ponudil nove možnosti, prilagojene njegovim zmogljivostim, oprema pa naj bi ugledala luč sveta verjetno šele čez 10 do 15 let. Oprema ratnik-3 prinaša velike korake naprej v primerjavi z opremo ratnik-2, ki jo bo Ruska vojska začela uvajati v naslednjih letih.

To je še ena potrditev, da ruska vojaško-znanstvena sfera ne sedi križem rok. V zadnjem obdobju so vojaško-tehnične zmogljivosti države preplavile domače in tuje tržišče s stotinami novih zamisli. Dobršen del je zelo napreden, predvsem ko gre za razvoj vrhunskih vojaških in civilnih tehnologij. Ena takšnih novosti prihaja tudi iz Osrednjega znanstveno-raziskovalnega inštituta CNI Imaš, ki predstavlja svetovni vrh, ko gre za razvoj zapletene bojne tehnike vrhunske kakovosti, kot je na primer letalsko-vesoljski ali raketni program ipd. Gre za prav futuristični bojno-taktični sistem opreme vojaka prihodnosti ratnik-3, ki bo ruskemu vojaku ponudil nove zmogljivosti. V nadaljevanju zapisa, ki smo ga povzeli s portala RBTH, navajamo nekaj osnovnih komponent tega sistema.

Balistični šlem – kot pilotska čelada

Enega osnovnih elementov novega koncepta vojaka prihodnosti ratnik-3 predstavlja balistični šlem z elektronskim sistemom za namerjanje na vizirju – nekaj podobnega, kot imajo piloti letal na svojih čeladah. Takšna LCD tehnologija bo omogočala obdelavo in prenos velikega števila informacij, povezanih z neposrednim bojem. Ko na primer vojak opazi nasprotnikov ognjeni položaj, ga lahko “selekcionira” in ga tako napravi vidnega svojim sobojevnikom v boju, obenem pa tudi poveljniško-štabnemu centru, ki vodi operacijo. To naj bi prispevalo k poenostavitvi in hitrejšemu uničenju nasprotnika (mrežnocentrični bojni sistem) glede na dosedanjo tehnologijo medsebojne komunikacije, ki se opira izključno na radijsko povezavo vrste “sovražnik se nahaja levo 150, naprej 20”, ipd. Znano pa je, da vojaki ne morejo dlje časa nositi balistične čelade zaradi teže, pa tudi visoke temperature, nastale zaradi atmosferskih pogojev  in tudi psihofizičnih naprezanj  med samim bojem. Za povečanje udobja md nošenjem so ruski konstruktorji izdelali čelado, ki bpo v vseh pogojih, tudi najbolj ekstremnih, zadržala stabilne mikroklimatske pogoje za neprekinjeno nošenje.

Vgrajeni senzorji bodo ves čas spremljali telesno stanje vojaka inprek komunikacijske opreme prenašali natančne koordinate vsakega borca do ravni najmanj taktične formacije – pehotnega oddelka. To bo radikalno pospešilo tudi sposobnost nudenja morebitne potrebne medicinske pomoči ustreljenim – poškodovanim vojakom. Poleg omenjenih elementov bo LCD vizir opremljen z laserskim indikatorjem, kar bo še povečevalo natančnost ognja proti nasprotniku, omogočilo  pa tudi neposredno usmerjanje artilerije in lovsko-bombniškega letalstva na izbrane cilje.

Poleg tega se v kompletu opreme ratnik-3 nahaja tudi najnovejša tehnologija za povečanje  vojakove skupne telesne zmogljivosti. Gre za eksokelet, ki bo dal vojakom “nadčloveško” moč, vzdržljivost in fleksibilnost. Tehnologija bo pomagala vojaku premagovati doslej neprehodne ovire in prenašanje veliko večjega tovora, kot je bilo doslej mogoče.

Čeprav so ruski strokovnjaki za potrebe vojaka prihodnosti razvili eno najboljših balističnih plošč na svetu (sodi v kategorijo 5 – 6), pa pripravljajo še izboljšave, ki bodo vključevale dodatno zaščito vratu, rok in nog  pred strelivom in drobcev granat. Za izdelavo balistične zaščite so uporabili sodobne tehnologije, zasnovane na kompozitnih materialih (kombinacija keramike in visokomolekularnega polietilena). Zaščita bo zelo fleksibilna in majhne mase, tako da ne bo dodatno (s težo) obremenjevala vojaka in povečevala dimenzij opreme, ki je omejevalni faktor v boju.

Ratnik-3” bo neviden za radarje in sodobna elektrooptična sredstva

V ruski bojno taktični sistem vojaka prihodnosti ratnik-3 prihajajo tudi sodobne komponente naprednega maskiranja, ki bodo zagotavljale visoko stopnjo termo-optične nevidnosti (neopaznosti). To komponento pospešeno razvija znanstveno tehnična katedra Saratovske univerze,po zadnjih zagotovilih pa naj bi zagotavljala kar absolutno neopaznost za vsa sredstva za izvidovanje, ki so trenutno v uporabi.

Poleg tega bodo uporabili tkanino, ki ima učinek vodotesne membrane, ki je izredno pomemben element v širokem  razponu zunanjih temperatur in atmosferskih pojavov (dež, sneg, veter). Poleg omenjenega je potrebno poudariti, da bo sistem ruskega vojaka prihodnosti vključeval tudi termovizijo in opremo za nočno opazovanje, najsodobnejša sredstva za zveze in najmanj deset pomožnih komponent, nujno potrebnih vojaku za boj. Oprema bo modularna in tako prilagodljiva – odvisno od specifičnosti bojne naloge.

Po mnenju izvedencev bo ta oprema ugledala luč sveta čez 10 do 15 let. Tudi oprema ratnik-2 še vedno ni v serijski proizvodnji in je tudi ni moč pričakovati pred letom 2020.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki