Rusija razvija sodoben letalski radarsko-nadzorni sistem

by Urednik

RAZVOJ NOVEGA RUSKEGA AWACS LETALO A-100

Rusija ima svojo različico letala za zgodnje odkrivanje, opozarjanje in nadzor ter usmerjanje (AWACS) A-50 mainstay (na fotografiji), zdaj pa naj bi po napovedih dobila novega zračnega izvidnika, ki z razširjenimi funkcijami radarskega opazovanja in usmerjanja A-100 ”premier’‘.

Ruski leteči radar A-100 seveda izhaja iz dobro znanega visokokrilnega štirimotornega letala Iljušin Il-76, po napovedi ruskih konstruktorjev in snovalcev pa naj bi bil bolj izpopolnjen kot ameriški E-3 sentry AWACS. Prvi polet napovedujejo že za konec letošnjega leta, preizkušanja pa naj bi bila zaključena v letu 2020, ko bodo sledile že prve dobave novega letala operativnim enotam. Tako vsaj zatrjuje namestnik ruskega obrambnega ministra Jurij Borisov.

A-100 bo poleg naštetih funkcij lahko opravljal še naloge letečega poveljniškega mesta, Rusi pa natančnejše podatke o letalu – seveda predvsem elektronski opremi in drugih izvidniških sistemih ter sistemih za usmerjanje – skrivajo. Naj bi ju pa sistemi za radarsko odkrivanje omogočali odkrivanje nasprotnikovih izvidniških letal, manevrirnih in balističnih raket ter svega, kar se nahaja v tračnem prostoru vzdolž ruskih meja. Dejano bo A-100 koordiniral delovanje oboroženih sil, kar naj bi bil tudi razlog, da podrobnejših podatkov ne objavljajo.

Ameriški leteči radar E-3 sentry (stražar) AWACS je prvič poletel že pred 42 leti, serijsko pa so ga prenehali izdelovati leta 1992, vendar letela nenehno izpopolnjujejo in posodabljajo. Še vedno je to osnovni ameriški leteči izvidnik. Ruska protiutež – izvidniški A-50 mainstay. Slednjega so razvili in izdelali v Letalskem raziskovalnem in inženirskem kompleksu Berijev v Taganrogu v Rostovskem okrožju, za osnovo pa uporabili Iljušinovo transportno letalo Il-76. Prvi A-50 je vzletel leta 1978. A-100 naj bi bilo precej sodobnejše letalo, predvsem naj bi imel radar veliko večji doseg, obenem pa sodobna računalniška oprema omogoča bistveno hitrejšo obdelavo podatkov o številnejših ciljih. Po napovedih ruskih izvedencev bo bistvena komponenta celotnega sistema visokozmogljiv radar, za katerega na bi ”radarska nevidnost” letal sploh ne obstajala, obstaja samo vprašanje, do kolikšne oddaljenosti jih bo zaznaval.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki