Rusija razvija veliki transportni ekranoplan za Arktiko

by Urednik

OBUDITEV RAZVOJA IN UPORABE VELIKEGA EKRANOPLANA ZA RUSKO MORNARICO

Ruski Centralni konstruktorski urad Aleksejev je začel razvoj velikega ekranoplana spasatel (reševalec), ki ga bodo po letu 2025 uporabljali za naloge iskanja in reševanja (SAR) ter za logistično podporo (oskrbo) vojaških enot na oddaljenih območjih na Arktiki in v Pacifiku.

Rusija načrtuje prva testiranja prototipnih ekranoplanov v letih 2022-2023, zaključek testiranj pa za leto 2025. V dolžino bo novi veliki ekranoplan spasatel (projekt A-080) meril 93 m, imel razpetino kril 71 m in tehtal približno 600 t, kar bo omogočalo, da bo premagoval tudi večje valove (do 5 m višine). Ob tem Rusi načrtujejo tudi razvoj manjšega potniškega ekranoplana seagull z maso 54 t, ki bo lahko prevažal do 100 potnikov (vojakov).

Avtonomija novega transportnega ruskega (vojaškega) ekranoplana spasatel (A-080) naj bi bila nekaj tisoč km. Pristajal bo lahko tako na vodi, kot tudi na kopnem, saj bo opremljen s čvrstim podvozjem in bo v ta namen imel tudi posebej oblikovani krili.

V času Sovjetske zveze je mornarica v oborožitvi že imela tri podobno velike osemmotorne ekranoplane razreda lun (NATO: duck), ki so jih uporabljali vsaj od leta 1987 do poznih devetdesetih. Ti ekranoplani so bili dolga leta velika skrivnost Sovjetske zveze, oboroženi pa so bili s šestimi protiladijskimi raketami P-270 moskit na vrhu trupa.

“Ekranoplani so veliko bolj ekonomični kot letala, z njimi je mogoče hitro premakniti več tovora na daljše razdalje,” je za ruski časopis Izvestija povedal ruski pomorski strokovnjak Aleksander Mozgovoy in dodal: “Če jim bo uspelo ekranoplan opremiti z zračno blazino, bodo lahko z njim pristali tudi na snežni  podlagi (ledu).”

Ruski strokovnjaki trdijo, da lahko sodobni ekranoplani postanejo optimalna desantna platforma, saj je njihova hitrost višja kot pri ladjah in čolnih. Ekranoplan spasatel (A-080) bo opremljen s klančino za nalaganje in razkladanje tovora oziroma dostop za vojake ter oborožitev. V njem bo prostora za do 500 vojakov z orožjem, ki bodo potovali s hitrostjo  550 km/h. Ekranoplan, kije križanec med hitrim čolnom in hidroplanom, ki (polno obremenjen) leti samo nekaj metrov nad vodo s pomočjo tako imenovanega talnega efekta, je neranljiv za mine ter torpede, zaradi nizke nadmorske višine leta pa ima nizek radarski odtis.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

 

Povezani članki