Rusija (še) ne bo kupila izboljšanih različic helikopterja Mi-28

by Urednik

PREKLIC NAČRTOVANEGA NAKUPA JURIŠNIH HELIKOPTERJEV Mi-28NM ZARADI PREVISOKE CENE?

Rusko obrambno ministrstvo je preklicalo načrte za naročanje izboljšanih jurišnih helikopterjev Mi- 28NM, razlog za to pa naj bi bila previsoka cena, poroča tiskovna agencija Interfax.

Rusko obrambno ministrstvo naj bi se že več kot tri mesece pogajalo s podjetjem Ruski Helikopterji (Vertolety Rossii) za dobavo serije izboljšanih bojnih helikopterjev Mi-28NM, vendar proizvajalec helikopterjev zavrača znižanje cene.

Viri iz vrst Ruskih letalskih sil so novinarjem zaupali, da odpoved naročila izboljšanih bojnih helikopterjev Mi-28NM ne bo vplivala na bojno zmogljivost vojaškega letalstva, poleg tega pa se uspešno zaključuje program modernizacije predhodno dobavljenih helikopterjev Mi-28.

Mi-28NM je izboljšana različica jurišnega helikopterja Mi-28N havoc, ki so jo začeli razvijati leta 2009. V okviru tega programa so razvili različico NM, ki naj bi v bližnji prihodnosti postala vodilna med ruskimi bojnimi helikopterji.

Ruske letalske sile imajo v svoji floti vsaj 84 jurišnih helikopterjev Mi-28N in trenažnih različic Mi-28UB, z dodatnimi helikopterji Mi-28NM pa želijo nadomestiti preostale, že precej zastarele bojne helikopterje Mi-24 in Mi-35. Poleg Rusije imata v svoji oborožitvi helikopterje Mi-28 še Alžirija (42) in Irak (do 30).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki