Ruska letala izvajajo simulacije napada na norveški radar

by Urednik

PO LETU DNI RAZKRITE INFORMACIJE O RUSKI SIMULACIJI NAPADA

Direktor norveške obveščevalne službe trdi, da je skupina ruskih taktičnih bombnikov Su-24 fencer pred približno letom dni izvedla simulacijo napada na norveški arktični radar v bližini mesta Vardø, ki se nahaja na majhnem otoku ob obali Barentsovega morja.

Skupina enajstih bojnih letal Suhoj Su-24 fencer  je takrat vzletela iz ruske letalske baze Monchegorsk na polotoku Kola in izvedlo simulacijo napada na norveški arktični radar. Simulacija napada se je zgodila 14. februarja 2018, je pred dnevi razkril direktor norveške obveščevalne službe, generalpodpolkovnik Morten Haga Lunde.

Lunde je še dodal, da je scenarij simuliranega napada zelo podoben tistemu, ki je potekal 24. marca 2017, vendar v zadnjem primeru z več letali (11 taktičnih bombnikov Su-24).

“Ruske vojaške dejavnosti v naši regiji so neprijetno presenečenje za Norveško,” je dejal Haga Lunde in poudaril, da “… ni znakov, da se bodo odnosi med Rusijo in Zahodom v letu 2019 izboljšali.”

Norveški vojaški radar globus-II, ki je postavljen v bližini mesteca Vardø, je že desetletja “jabolko spora” v odnosih med Moskvo in Oslom. Postavljen je blizu ruskega močno militariziranega polotoka Kola, kar je odlična lokacija za radarski nadzor. Namenjen je zgodnjemu odkrivanju letal, prav tako pa naj bi spremljal in gradil podatkovno bazo ruskih balističnih izstrelkov.

Pripravil: B. Knific, foto:

 

 

Povezani članki