Ruska mornarica bo dobila še dve dizelsko-električni podmornici

by Urednik

NADALJEVANJE POVEČEVANJA RUSKE MORNARIŠKE FLOTE

Rusko obrambno ministrstvo je avgusta ob koncu vojaškega foruma Armada 2020 podpisalo pogodbo za gradnjo dveh dizelsko-električnih podmornic – eno projekt 636.3 (razred varshavyanka – Izboljšani razred kilo) in eno projekt 677 (razred lada) z ladjedelnico Admiralty iz Sankt Peterburga.

Na slovesnosti je bil napovedan tudi podpis še ene pogodbe s Centrom za gradnjo ladij Zvezdochka za popravilo in posodobitev podmornic z jedrskim pogonom projekta 971 (razred akula), ki pripadajo Severni floti Ruske mornarice.

Skupna vrednost pogodb, ki jih je med letošnjim vojaškim forumom Armada 2020 podpisalo rusko obrambno ministrstvo naj bi po prvih ocenah presegalo bilijon rubljev (13.484,6 milijarde dolarjev).

Ruska mornarica trenutno uporablja 7 podmornic razreda varshavyanka, še 3 so v gradnji in še dodatne 3 naročene (skupaj z nedavno naročeno). Skupaj bo imela tako vsaj 13 podmornic tega razreda.

V Ruski mornarici delujeta tudi 2 dizelsko-električni podmornici razreda lada (najsodobnejša izpeljanka razreda kilo) od skupaj vsaj petih naročenih (skupaj z nedavno naročeno).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki