Ruska mornarica bo kmalu dobila novo amfibijsko-desantno ladjo

by Urednik

RUSKA MORNARICA BO V NASLEDNJIH MESECIH DOBILA NOVO LADJO

Iz Rusije prihajajo vesti, da je nova (druga in večja) amfibijsko-desantna ladja razreda Ivan Gren (projekt 11711) izplula iz ladjedelnice jantar na zaključna pomorska testiranja.

Iz ladjedelnice jantar so sporočili, da se je amfibijsko desantna ladja Pjotr Morgunov (Peter Morgunov) vrnila v Baltsko morje za dokončanje pomorskih testiranj, ki naj bi potekali dober teden dni. Pomorska preizkušanja so sicer prekinili konec meseca marca zaradi tehničnih težav (hidravlični sistem), po popravilih pa jih zdaj nadaljujejo. Ladja Pjotr Morgunov bo v zaključni fazi pomorskih testiranj preizkušala artilerijsko orožje, nato pa bo pred dobavo Ruski mornarici v začetku junija prešla v fazo državnih testiranj.

Pjotr Morgunov je prva serijsko izdelana ladja iz projekta 11711, ki ga je zasnoval konstrukcijski biro Nevskoje. Pogodba o gradnji ladje je bila z ruskim obrambnim ministrstvom sklenjena septembra 2014, gradnja pa se je začela junija 2015. Pjotr Morgunov bo lahko na svojem krovu prevažal 13 glavnih bojnih tankov ali 36 oklepnikov oziroma bojnih pehotnih vozil. Predvidena je tudi možnost prevoza bataljona mornariške pehote na krovu.

Amfibijsko desantna ladja je oborožena s 30-milimetrskimi šestcevnimi artilerijskimi topovi in dvema helikopterjema Kamov Ka-29 v svojih palubnih hangarjih. Prva (testna) ladja projekta Ivan Gren je bila splovljena maja 2012, Ruski mornarici pa so jo predali v juniju 2018.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki