Ruska mornarica uvedla stalno skupino 10-ih ladij v Sredozemlju

by Urednik

STALNA PRISOTNOST ČRNOMORSKE FLOTE RUSKE MORNARICE V SREDOZEMSKEM MORJU 

Rusija v zadnjih letih pospešeno modernizira svoje vojaške sile, v to pa je vključena tudi mornarica, saj si želi povrniti vojaški in geopolitični vpliv, ki se je močno zmanjšal po razpadu sovjetske zveze. V ta namen krepijo tudi Črnomorsko floto Ruske mornarice, ki ima poveljstvo v Sevastopolu na Krimskem polotoku, odločili pa s se za vrnitev stalne mornariške skupine v Sredozemsko morje.

Rusija si v zadnjih letih želi ponovno pridobiti status vojaške in pomorske velesile, hkrati pa igrati vidno vlogo tudi v bližini kriznih žarišč. V zadnjih letih pa je najbolj “vroče” prav v Sredozemlju (Sirija, Irak, Egipt, Libija,…) oz. njegovi bližini (Ukrajina).

Tako bo imela Rusija v Mediteranskem morju sedaj tudi stalno razporejenih okoli 10 vojaških ladij in podmornic ter podpornih plovil, je novinarjem v četrtek 21. julija 2015 v Sevastopolu dejal ruski poveljnik Črnomorske flote admiral Alexander Vitko.

“Od konca leta 2012 je povprečno 10 ladij in pomožnih plovil iz Črnega morja, Baltske in Severne flote ves čas prisotnih v Sredozemskem morju, vendar pa je ukaz za stalno razporeditev mornarice v tej regiji Črnomorska flota, ki opravlja naloge te skupine s svojimi vojaškimi ladjami in pomožnimi plovili, “je dejal Vitko.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki