Ruska vojska dobila 120 helikopterjev Ka-52, Mi-28N in Mi-8AMTSh-VA

by Urednik

RUSIJA RAZVIJA HELIKOPTERJE ZA ARKTIČNI MRAZ

Ruske oborožene sile so dobile 120 novih helikopterjev, med njimi so jurišni helikopterji Mi-28N night hunter, Ka-52 aligator in transportno-bojni Mi-8AMTSh-VA terminator, poleg tega pa še nekaj transportnih in šolskih helikopterjev.

Poleg tega so v enote ruskih oboroženih sil vrnili še približno 50 helikopterjev z opravljenim generalnim remontom – nadgradnjo (posodobitvijo). Nanje so vgradili najsodobnejšo avioniko, namerilno optiko in oborožitvene sisteme. Znaten del programa novih bojnih helikopterskih zmogljivosti je zapolnila Ristovska  tovarna helikopterjev, ki izdeluje bojna helikopterja Mi-28 in Ka-52.

Arktični terminator

V sklopu krepitve arktične skupine oboroženih sil so v Rusiji izdelali dva namenska helikopterja: Mi-8AMTSh-VA in civilni Mi-38 (za oskrbo naftnih  ploščadi ipd.). Zadržimo se pri bojno-transportnem Mi-8AMTSh-VA,kjer oznake pomenijo »transportno-jurišni za Arktiko«. Pri konstruiranju so upoštevali specifičnosti, ki jih narekuje uporaba helikopterjev v ekstremno nizkih temperaturah in omejeni vidljivosti – celo v času polarne noči. Helikopter z vzdevkom arktični terminator je namenjen bojnim in reševalnim nalogam v zahtevnih klimatskih pogojih. Razvoj bojne arktične skupine ruskih oboroženih sil je povezan z zaostrovanjem vprašanja pripadnosti zaledenelega območja, bogatega z nafto in plinom, zanj pa se zanima cela vrsta držav, vključno z ZDA in Rusijo.

Glede na dejstvo, da je prisotnost Rusije na Arktiki vse večja, se je zastavljalo vprašanje kakovostne logistične podpore in oskrbovanja v ekstremnih podnebnih pogojih. Holding Ruski helikopterji je v ta namen izdelal dva helikopterja, civilnega Mi-38 in vojaškega Mi-8AMTSh-VA. Do sedaj so uporabljali samo helikopterje Mi-8/17, ki so se izkazali za zanesljive tudi na severnih geografskih širinah. Vojaški helikopterji so že predani uporabniku, medtem ko civilne še čaka faza testiranja. Oba helikopterja izhajata iz družine Mi-8, ki je ena najbolj razširjenih v svetu in različne različice uporablja nad 50 držav.

Arktični model Mi-8 je izdelan na osnovi terminatorja, kot so izvedenci leta 1999 na svetovni letalski razstavi v britanskem Farnboroughu poimenovali helikopter Mi-8AMTSh. Helikopter ima balistično zaščito, nanj pa obesijo orožje (ima šest nosilcev), zadnjo polsfero pa pokriva mitraljez kalašnikov na daljinsko upravljanje. Model AMTSh se od prejšnjih Mi-8/17 razlikuje prav po oborožitvi. Oborožen je namreč z vodljivimi protioklepnimi raketami ataka ali šturm ter vodljivo raketo zrak-zrak igla. Prav tako je novi model dobil izpopolnjeno elektronsko opremo, ki mu omogoča navigacijo tudi v primerih, ko izgubi stik z navigacijskimi sateliti. Kot so poudarili na slovesnosti ob predaji tega helikopterja, je povsem prilagojen nalogam v najbolj ekstremnih meteoroloških razmerah arktičnega območja in skrajnega severa.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Military Photos

Povezani članki