Ruska vojska v januarju 2017 začenja testiranja lovcev MiG-35

by Urednik

RUSKE LETALSKE SILE DOBIVAJO ZADNJE RAZLIČICE MIGOV

Podpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin je napovedal, da bodo Ruske letalske sile v januarju 2017 pričele s testnimi poleti novega ruskega lovskega letala 4.++ generacije MiG-35 (fulcrum-F), ki velja za naslednika lovcev MiG-29M/M2 in MiG-29K/KUB.

Prve preizkusna letala naj bi še pred koncem leta 2016 že izročili ruskemu obrambnemu ministrstvu. “Preizkuse letenja z bojnim letalom MiG-35 načrtujemo v januarju 2017,” je dejal Rogozin med obiskom projektivnega biroja OKB Fakel (razvijajo rakete) v bližini Moskve. V Ruskih letalskih silah bodo lovci MiG-35 postali bojno popolnoma operativni v letu 2020.

Prototipnega lovca Mikojan-Gurevič MiG-35 so na nebu (med poletom) že opazili sredi decembra 2016 v bližini letališča Žukovski pri Moskvi. Ljubitelji letal so novega ruskega lovca ujeli tudi v objektive svojih fotoaparatov.

Ruski razvojniki trdijo, da se letalo zaradi nadgradenj sedaj uvršča v 4.++ generacijo bojnih letal, zaradi povečanja teže pa tudi med srednje težke lovce.

Glede na svoje predhodnike MiG-29M/M2 in MiG-29K/KUB so pri lovcu MiG-35 naredili nekaj pomembnih (evolucijskih) sprememb:

  • lahko nosi več orožja;
  • stroški letenja so do 2,5-krat manjši;
  • čelada s prikazovalnikom na vizirju (HMD – helmet-mounted display);
  • vgrajen najsodobnejši bojni elektronski sistem (spremlja 10 ciljev hkrati) in protiraketna zaščita;
  • nekatere značilnosti lovcev 5. generacije.

Pripravil: A. Knific

VIDEO: Nastop prototipa lovca MiG-35 na salonu MAKS 2015

Povezani članki