Ruske vojaške ladje se zbirajo v Sredozemlju

by Urednik

V MEDITERANU LADJE ČRNOMORSKE IN BALTSKE FLOTE RUSKE MORNARICE

V času spopadov v vzhodni Ukrajini in na Bližnjem vzhodu Ruska vojna mornarica v Sredozemskem morju kopiči svoje ladjevje – tako iz Baltske kot Črnomorske flote.  Medtem pa ima Ameriška mornarica na tem območju (v Perzijskem zalivu) le letalonosilko CVN-70 Carl Vinson s spremljevalnim ladjevjem.

Iz Črnega morja so v Sredozemsko morje zaplule ruska fregata Ladnyy (801) razreda burevestnik, veliki desantni ladji Yamal (156) in Aleksandr Shabalin (110) razreda ropucha II (projekt 775),  so iz črnomorske ožine zaplule, se glasi sporočilo Generalštaba Vojne mornarice Rusije.

“Prejšnji teden so patruljna ladja Ladnyy, velika desantna ladja Yamal in velika desantna ladja Aleksandr Shabalin iz Baltske flote skozi črnomorsko ožino zaplule v Sredozemnlje,”so sporočili iz Generalštaba Vojne mornarice Ruske Federacije, poroča ruska tiskovna agencija Interfaks.

Že sredi januarja 2015 pa Rusi so sporočili, da je konvoj ladij z admiralsko ladjo Črnomorske flote – gardno raketno križarko Moskva (121) razreda slava (projekt 1164)  na čelu – zaplul skozi Sueški prekop in zaplul v Sredozemsko morje.

V Mediteran pa naj bi v prihodnjih dneh prišla še ena velika desantna ladja – Aleksandr Otrakovskiy (031) razreda ropucha I (projekt 775), ki pripada Severnomorski floti Ruske mornarice.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

 

Jugoslovensko pomorsko vazduhoplovstvo 1918-1991

Jugoslovensko pomorsko vazduhoplovstvo 1918-1991

avtorji: dr. Bojan Dimitrijević, Milan Micevski in Predrag Miladinović

Izšla je izjemno zanimiva knjiga JUGOSLOVENSKO POMORSKO VAZDUHOPLOVSTVO 1918-1991 (Jugoslovansko pomorsko letalstvo 1918-1991) – pričevanje o morda najbolj eksotičnem delu vojaškega letalstva nekdanje skupne države, tako Kraljevine Jugoslavije kot Jugoslavije.

Redna cena: 24,90 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

Sevastopol: rusko pomorsko oporišče na Krimskem polotoku

Vojaške sile in tehnična sredstva Črnomorske flote Ruske mornarice imajo svoj štab in poveljstvo v Sevastopolu.

Povezani članki