Ruski bombniki “prvič obiskali” Trumpa

by Urednik

ZDA NA PRIBLIŽEVANJE RUSKIH BOMBNIKOV ODGOVORILE Z LOVCI F-22

Dva ruska bombnika Tu-95 bear sta v ponedeljek zvečer letela približno 150 km od obale Aljaske in tako “prisilila” Ameriške letalske sile (USAF), da za namene prestrezanja v zrak dvignejo dva lovca F-22 raptor ter letalo za radarsko opazovanje, zgodnje odkrivaje in alarmiranje E-3 sentry (AWACS), piše New York Times sklicujoč se na tiskovnega predstavnika Poveljstva letalskih sil Severne Amerike – NORAD.

Po besedah ameriškega tiskovnega predstavnika NORAD so ameriška letala spremljala ruski letali nekaj minut, potem pa sta se ruski letali vrnili v bazo na vzhodu Rusije.

Kot poudarja ameriški tiskovni predstavnik, so morala ameriška letala od leta 2007 prestrezati ruska letala v tako imenovani identifikacijski coni protiletalske obrambe, oziroma 200 milj od meja ZDA, približno šestdesetkrat, v mandatu novega predsednika ZDA Donalda Trumpa pa je bilo to prvič. Prestrezanje je samo še en dokaz poslabševanja odnosov med ZDA in Rusijo, čeprav je predsednik Trump  napovedoval, da bo poskušal popraviti odnose med supersilama.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki