Ruski lovec Su-30 prestregel ameriško izvidniško letalo nad Črnim morjem

by Urednik

ZDA: “RUSKI LOVEC SE JE PRIBLIŽAL AMERIŠKEMU LETALU NA VSEGA 20 ČEVLJEV”

Ob ruskem praznovanju Dneva zmage (9. maja) se je ameriško mornariško izvidniško letalo P-8A poseidon nad Črnim morjem približalo ruski meji, vendar ga je prestregel ruski lovec Su-30, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

 “Dne 9. maja ob približno 12.00 uri (po moskovskem času) je ruska služba za nadzor zračnega prostora nad nevtralnimi vodami Črnega morja odkrila v zraku cilj, ki se je približeval državni meji Ruske federacije. Za namen prestrezanja je poletel lovec Su-30,”  se glasi izjava ruskega obrambnega ministrstva. Ruski pilot je neznani letalnik identificiral kot ameriško izvidniško letalo P-8A poseidon. Z lovcem Su-30 je v zraku izvedel pozdravni manever, po katerem je ameriško izvidniško letalo spremenila smer poleta in se oddaljilo od ruske meje, so še dodali Rusi v izjavi.

Že dan pred rusko uradno izjavo pa so o dogodku poročali nekateri ameriški mediji, ki so navajali predstavnika ameriških mornariških sil v Evrope. Izjavil je, da se je ruski lovec Su-27  med poletom 9. maja v mednarodnem zračnem prostoru približal letalu Ameriške mornarice P-8A poseidon na vsega 20 čevljev (približno 6 metrov).

Novinarji so o incidentu povprašali tudi tiskovnega predstavnika Kremlja. Dmitry Peskov je dejal, da tovrstno ukrepanje Ruske vojske (bližnji prelet lovca Su-30) ne velja za neupravičeno tveganje, kot so namigovali novinarji – v luči Trumpovih predvolilnih obljub, da bodo ZDA sestrelila ruske letalnike, ki bodo ogrožale njihove.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki