Ruski lovec Su-33 z letalonosilke zgrmel v morje

by Urednik

RUSKA MORNARICA IZGUBILA ŠE ENEGA PALUBNEGA LOVCA

Na krovu ruske letalonosilke Admiral Kuznetsov se je v soboto 3. decembra 2016 zgodila nesreča ruskega palubnega lovca Suhoj Su-33, ki je ob poskusu pristajanja sredi Sredozemskega morja s palube zdrsnil v morje. Pilot se je še pravočasno katapultiral iz letala, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Po končani bojni nalogi nad Sirijo je pilot ruskega lovca Su-33 želel pristati na letalonosilki Admiral Kuznetsov (063). Pri drugem poskusu pristajanja je počil eden od zavornih kablov, letalo pa je zgrmelo v morje. Sprva (neuradno) so sicer poročali, da je pilot pri drugem poskusu pristajanja zgrešil zavorni kabel in strmoglavil. V času nesreče so vladali dobri vremenski pogoji (vidljivost +10 milj, zmerno razburkano morje – 4 Bf, hitrost vetra 12 vozlov).

Ruski mornariški pilot se je ob nesreči katapultiral iz letala, kmalu pa so ga iz vode s helikopterjem potegnili reševalci. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ni v življenjski nevarnosti.

Gre za že drugo nesrečo – izgubo ruskega palubnega letala v slabem mesecu dni, potem ko je 13. novembra 2016 v Sredozemsko morje zaradi tehnične okvare strmoglavil ruski palubni lovec MIG-29K, ki se je vračal na letalonosilko Admiral Kuznetsov.

Ruska pomorska bojna skupina na čelu od začetka novembra 2016 sodeluje v vojaškem posredovanju Ruske vojske v Siriji. Poleg palubnih lovcev MiG-29K/KUB in Su-33 iz letalonosilke Admiral Kuznetsov v akciji sodelujejo še jedrska križarka Pyotr Velikiy, fregata Admiral Grigorovich in dva rušilca. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da zaradi nesreče ne bodo prekinili polet z letalonosilke.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki