Ruski Mil “prikazal” izboljšani jurišni helikopter Mi-28NM

by Urednik

MODERNIZIRANA RAZLIČICA RUSKEGA BOJNEGA HELIKOPTERJA MI-28 “HAVOC”

Ruski proizvajalec Mil razvija novo različico jurišnega helikopterja Mil Mi-28NM (M=moderniziran) že od leta 2008, vendar karakteristike letalnika še vedno niso znane. Novi helikopter so fotografirali na enem izmed letališč v Moskvi.

Nova različica bojnega helikopterja Mil Mi-28 z oznako NM  naj bi imela manjšo radarsko zaznavnost (manjšo radarsko sliko helikopterja), bila opremljene z naprednim sistemom za upravljanje oborožitvenih sistemov, imela zmogljivosti zrak-zrak (rakete) in dosegla hitrost celo do neverjetnih 370 km/h (370 milj).

Zadnja poročila govorijo tudi o novem pokazalniku in namerilnem sistemu na vizirju pilotske čelade, s katerega pilot prebira vse nujne vizualne informacije za zajemanje cilja v katerem koli delu vidnega polja. Helikopter Mil Mi-28 naj bi dobil tudi novi radar Nadterechny H025, pa tudi nov namerilno-navigacijski kompleks, ki vključuje nadzorni pristajalni sistem za pristajanje v pogojih megle in ponoči. Na helikopter vgrajujejo dvojne komande (podvojene bodo tudi na mestu navigatorja-operaterja oborožitvenih sistemov).

Jurišni helikopter Mil Mi-28

 Helikopter Mi-28NE, z NATO poimenovanjem “HAVOC”, so razvili v 1980-ih kot odgovor na uvedbo ameriških jurišnih helikopterjev (Hughes Helicopters) Boeing AH-64 apache. Standardna oborožitev helikopterja Mi-28NE vključuje 30mm top v nosu letala, dva lanserja nevodljivih raket BL13 za po pet raket S13 (100 mm) ali po 20 raket S8 (80 mm) in dvema paroma lanserjev protioklepnih vodljivih raket AT-8 ataka s  po 4-mi raketami. Mi-28NE “Night Hunter” je izvozna različica helikopterja Mi-28NE, ki ga ima v svojih silah Ruska vojska.

RUSKI ŠOLSKI HELIKOPTER MIL MI-28UB

Ruski helikopter, proizvajalec helikopterjev v sklopu Oboronproma, ki je del državne korporacije Rostec, je že na letalskem salonu MAKS 2013 predstavil šolsko-bojni helikopter Mil Mi-28UB, zasnovan na bojnem helikopterju Mi-28NE night hunter (nočni lovec).

Mi-28UB je specialni helikopter, opremljen z dvojnimi komandami, namenjen pa tako šolanju pilotov kot bojnemu delovanju. Prvič je Mi-28UB vzletel 8. avgusta v testnem centru Rostvertola, kjer proizvajajo helikopterje Mi-35M, Mi-28NE in MI-28 (T).

Mi-28UB so zasnovali skladno z zahtevami uporabnikov, v prvi vrsti ruskega obrambnega ministrstva, ki so želeli izboljšati šolanje in trenažo pilotov za helikopterje Mi-28NE. Mi-28UB je hkrati obdržal vse zmogljivosti bojnega helikopterja, vključno z iskalnimi in ofenzivnimi operacijami proti nasprotnikovim  oborožitvenim sistemom, počasi premikajočim ciljem in vojakom v nočnih in dnevnih razmerah.

Poglavitna razlika med MI-28NE in Mi-28UB je v dvojnem hidromehanskem sistemu za upravljanje helikopterja. Zahvaljujoč tej inovaciji lahko oba člana posadke v sprednjem in zadnjem delu kokpita upravljata helikopter. Konstruktorji trdijo, da so z novim helikopterjem bistveno izboljšali raven trenaže pilotov, ki bodo potem prešli na jurišne helikopterje Mi-28NE.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki