Ruski nadzvočni bombnik Tu-160 blackjack prvič na arktičnem območju

by Urednik

RUSKO (VOJAŠKO) OSVAJANJE ARKTIKE

Ruskih nadzvočni bombniki dolgega dosega Tupoljev Tu-160 blackjack so sredi avgusta prvič v zgodovini opravili urjenje na področju v bližini Aljaske in tako demonstrirali, da Rusija lahko uporablja težke bombnike v bližini ZDA, se je glasilo sporočilo ruskega obrambnega ministrstva.

Po poročilu ruskega obrambnega ministrstva so bombniki Tu-160 v neprekinjenem preletu preleteli več kot 4000 milj iz matične baze Saratov v jugovzhodni Rusiji do Anadira na polotoku Čokutka, ki je obrnjena proti Aljaski, loči pa jo samo Beringov preliv. Lokalno letališče so prav pred kratkim priredili za namestitev večjih letal. Taktična letalska vaja, v katero je bilo vključeno približno 10 letal Tu-160, Tu-95MS in transportnih Il-78, je urjenje izvedlo pod poveljstvom poveljnika letal dolgega dosega, generalpodpolkovnika Sergeja Kobilaša.

Tu-160 lahko nosi tako jedrsko kot konvencionalno oborožitev v ključno z jedrskimi  izstrelki velikega dosega.  Rakete so nameščene na večtočkovnih  lanserjih v dveh bombnih jaških. Prav tako lahko Tu-160 oborožijo s strateškimi manevrirnimi raketami Kh-55MS (AS-15 kent), skupaj s kar dvanajstimi – po šest v vsakem jašku. Manevrirno raketo Kh-55MS poganja turboventilatorski motor, njen dolet je 3000 km, opremljena pa je z jedrsko konico z močjo 200 kt.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki