Ruski nevidni UAV S-70 ohotnik odvrgel prve bombe

by Urednik

V DRUGI POLOVICI LETA SLEDIJO TESTIRANJA RAKET ZRAK – ZRAK

Rusko radarsko slabo zaznavno brezpilotno bojno letalo S-70 ohotnik (okhotnik v ruščini pomeni lovec) je v okviru letalskih preizkusov iz notranjega jaška odvrgel bombo, ki je natančno zadela kopenski cilj na območju vadbišča Ašuluk, ki se nahaja nekaj sto kilometrov severneje od Kaspijskega jezera.

Rusko brezpilotno bojno letalo S-70 ohotnik je odvrgel ne vodene 500 kg letalske bombe, je poročal časopis Ria Novosti. Neimenovan vojaški vir ni navedel, kdaj je prišlo do bombardiranja, je pa opozoril, da to niso bili prvi testi bomb za uničenje kopenskih ciljev in da “najnovejši opazovalni in navigacijski sistem, nameščen na ohotniku, omogoča uporabo prosto padajočih bomb z natančnostjo, ki se približuje natančnosti vodenih bomb.” Vir je še razkril, da v drugi polovici letošnjega leta z brezpilotnikom ohotnik načrtujejo tudi preizkus raket zrak – zrak.

Rusi so brezpilotno bojno letalo S-70 ohotnik zasnovali tako, da v operacijah deluje v paru z nevidnim lovskim letalom Su-57 in prodre globoko nad sovražnikovo ozemlje, brez tveganja za letalo Su-57 s posadko.

Nevidni brezpilotno letalo S-70 lahko avtonomno uniči kopenske stacionarne in omejeno tudi premične cilje s predhodno znanimi koordinatami, tudi kadar prejme lokacijo tarče v zraku.

Bojno brezpilotno letalo S-70 ohotnik so razvili v konstrukcijskem biroju Suhoj. V dolžino letalnik meri 14 metrov, ima razpon kril 19 metrov, največja vzletna teža pa je 20 ton. Prvič je ohotnik poletel 3. avgusta 2019.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki