Ruski piloti še vedno uporabljajo nevojaško navigacijsko opremo!?

by Urednik

RUSKI PILOTI V BOJIH S CIVILNIMI NAVIGACIJSKIMI SISTEMI GARMIN

Kljub trditvam Kremlja o vojaški in tehnični premoči se ruske letalske sile še naprej soočajo z velikimi težavami s svojimi navigacijskimi sistemi, kar se je razkrilo tudi v spopadih v Ukrajini.

Ruski vojaški piloti namreč še vedno aktivno uporabljajo nevarno, nevojaško navigacijsko opremo zaradi nizke kakovosti lastnih – ruskih navigacijskih sistemov.

Ukrajina je delila številne dokaze, da so Rusi v pilotsko kabino svojega bojnega letala dodali običajne sisteme GPS, kot je Garmin. Med zaslišanjem ruskega pilota jurišnega letala Su-25, ki so ga po sestrelitvi ujeli 18. junija 2022, se je izkazalo, da ima s seboj navigacijski sistem Garmin in pametni telefon z aplikacijo “Pronebo”, da bi imel natančnejšo navigacijo kot navigacijski pripomočki ruskih letalskih sil v pilotski kabini.

Takšni GPS sprejemniki so bili najdeni tudi v sestreljenih ruskih lovskih bombnikih, jurišnih letalih in celo vojaških helikopterjih.

Britanski obrambni minister Ben Wallace je v eni od izjav dejal, da v Ukrajini najdejo sestreljena ruska lovska letala z osnovnimi sprejemniki GPS, “prilepljenimi na armaturne plošče”, ker so njihovi vgrajeni navigacijski sistemi tako slabi. Opozoril je tudi, da je to posledica “slabe kakovosti” ruskih lastnih navigacijskih sistemov.

Britanske obveščevalne službe navajajo, da si v dosedanjem konfliktu ruske letalske sile ne morejo pridobiti popolne premoči v zraku in so delovale z veliko mero tveganja in le redko prodrejo globoko za ukrajinske bojne črte.

“Večina ruskega bojnega usposabljanja je že leta zelo verjetno načrtovana in zasnovana tako, da naredi vtis na visoke uradnike, ne pa da razvija ustvarjalno pobudo med letalskimi posadkami,” je dodano v sporočilu.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki