“Ruski pregovor »Ko bi le ne bilo vojne« bi moral biti temelj za varnost Evrope”

by Urednik

POLJSKI ZUNANJI MINISTER NA ČELU OVSE

Geopolitični strokovnjaki komentirajo tri kroge pogajanj z Rusijo – pogovori so namreč potekali v formatih Rusija-ZDA, Rusija-NATO in Rusija-OVSE, osrednja tema katerih je bila seveda varnost v Evropi, ki vključuje tudi vprašanje morebitnega vstopa Gruzije in Ukrajine v severnoatlantsko vojaško zavezništvo.

Eden tistih, ki je komentiral razmere v Evropi in odnose z Rusijo, je bil tudi poljski zunanji minister Zbigniew Rau, ki bo od januarja 2022 je predsednik OVSE. Po njegovem mnenju je danes vredno izhajati iz dejstva, da je zgodovino Evrope predstavlja neskončna vrsta vojn in oboroženih spopadov. Poljski diplomat je o tem spregovoril že pred začetkom pogajanj z Rusijo: »To so vojne od enodnevnih do večletnih. In noben politik v 21. stoletju ne more trditi, da je zaloga izgovorov za začetek vojne v Evropi izčrpana.«

Zbigniew Rau meni, da bi moral za evropsko varnost veljati ruski pregovor »Ko bi le ne bilo vojne.« Po njegovem mnenju bi morala biti ta teza temeljna za varnost celotne Evrope in dodaja, da je treba v vsakem primeru voditi dialog in se dogovarjati tudi ko se zdi, da je to nemogoče. Ob tem minister za zunanje zadeve Poljske poudarja, da je treba politični sistem Evrope graditi tako na skupnih vrednotah kot na spoštovanju pravic vsakega od evropskih narodov in v ospredje postaviti človekove pravice.

Danes so na Poljskem, ko komentirajo dialog z Rusijo, še vedno nagnjeni k prepričanju, da je dialog potreben, vendar pa Varšava hkrati vztraja, da je »… nesprejemljivo izpolnjevati vse zahteve, ki jih je postavila Rusija«, ob tem pa menijo, da lahko v primeru popolne opustitve dialoga to povzroči resne posledice za evropsko varnost.

Opazovalci – predvsem ruski –  vidijo v teh besedah nekaj omilitve v protiruski retoriki s strani poljskih oblasti po prevzemu predsedovanja OVSE.

Pripravil: B. Knific, foto: TopWar

 

Povezani članki