Ruski specnaz je v Ukrajini testiral ostrostrelsko puško SVČ

by Urednik

BOJNA TESTIRANJA PUŠKE ČUKAVINA SVČ

V Ukrajini testirajo najnovejšo ostrostrelsko puško Čukavin SVČ (SVCH), ki jo je razvil koncern Kalašnikov, je za ruski medij RIA Novosti povedal vir iz ruskega vojaško-industrijskega kompleksa.

Po navedbah vira je bila serija [neimenovana količina] ostrostrelnih pušk čukavin dostavljena ruskim specialnim enotam Spetsnaz, ki delujejo v Ukrajini. To je prva potrjena uporaba te ostrostrelke na sprednji bojni liniji. Prve ocene so pozitivne, je povedal vir za RIA Novosti. Puški sta bili testirani s strelivom kalibra 7,62 x 54 mm v ruskem standardu. Ostrostrelko Čukavin SVČ pa je možno prilagoditi tudi za uporabo naboja NATO standarda – 7,62x51mm.

Koncern Kalašnikov svojo puško opisuje kot “novo generacijo pušk dolgega dosega”. Čukavin SVČ po zahtevah zadene cilj na razdalji 1 km. Ostrostrelka tehta do 4,5 kg s skupno kapaciteto 10 nabojev. Ostrostrelka Čukavin SVČ je dolga 1,15 metra. Kalašnikov je pred skoraj šestimi leti zasnoval ostrostrelsko puško SVK-2016. Prav ta zasnova je osnova nove ostrostrelke Čukavin SVČ. Ruska vojska in posebne enote ruske vojske še vedno uporabljajo ostrostrelsko puško SVD T-5000. V prihodnjih letih naj bi po načrtih ruskega obrambnega ministrstva Čukavin SVČ nadomestila zastarele ruske ostrostrelske puške.

Kalašnikov trdi, da je odsun nove puške bistveno zmanjšan. To se doseže z “enoravninsko” zasnovo, ohišje z zaklepom in cev sta v eni liniji. Kalašnikov je puško razvil na podlagi zahtev vojske, FSB in policije v Rusiji.

Za razliko od ostrostrelke Čukavin SVČ pa ostrostrelko  SVLK-14C tweelight v Ukrajini že pogosto uporabljajo.  RIA Novosti trdi, da je pred skoraj mesecem dni ruska vojska na območju Donbasa uporabila ostrostrelsko puško SVLK-14C twilight. Po poročanju britanske publikacije Daily Mail gre za “najdaljši doseg in najbolj smrtonosno” ostrostrelsko puško na svetu. Svetovni rekord na velike razdalje je bil postavljen prav s SVLK-14C twilight – 4.210 metrov – leta 2017.

Največji učinkoviti domet te puške je večji od 2,5 km. Začetna hitrost krogla presega 900 m/s [skoraj trikrat večja od hitrosti zvoka]. Masa ostrostrelke je 9,7 kg. Uporablja se lahko v temperaturnem območju od -35 do +55 stopinj Celzija. Je brez okvirja in se polni ročno. Zaklepišče je izdelano iz aluminija najvišjega razreda z zaklepom iz kakovostnega  nerjavečega jekla, kopito pa iz večslojnega kevlarja.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki