Rusko jedrsko podmornico K-266 Oryol zajel ogenj med deli v ladjedelnici

by Urednik

NOVA NEZGODA (PO KURSKU IN KRASNODARU) RUSKE PODMORNICE RAZREDA OSCAR II

V torek 7. aprila 2015 je v ladjedelnici Zvezdochka v Severodvinsku izbruhnil požar na ruski jedrski podmornici K-266 Oryol (orel) razreda oscar II (projekt 949A), ki je del Severne flote Ruske mornarice. Požar so lokalni gasilci hitro omejili, pri tem pa naj bi si pomagali tudi z delno potopitvijo podmornice.

Podmornica je zagorela zaradi tehničnih kršitev postopka pri varilnih delih, so sporočili iz ladjedelnice in dodali, da so uspeli požar do večera pogasiti, v požaru pa ni prišlo do poškodb delavcev. Najverjetneje je do požara prišlo, ko je med varjenjem zagorela izolacija iz gume med notranjo in zunanjo lupino podmornice, je sporočil Evgeny Gladyshev, predstavnik za ladjedelnice Zvezdochka.

Ladjedelnica Zvezdochka je zadolžena za prenovo podmornice K-266 Oryol, s katero želi Ruska mornarica podaljšati njeno življenjsko dobo. Pred začetkom del so jedrski reaktor ugasnili, iz podmornice pa raztovorili orožje.

Jedrska podmornica K-266 Orel razreda oscar II je postala aktivna v Severni floti Ruske mornarice decembra 1992. V novembru 2013 so jo poslali na načrtovan remont, ki bo trajal vse do leta 2016.

Podmornice razreda oscar II, v Ruski mornarici zabeležene kot projekt 959A antey, so namenjene za napad na skupino ladjevja z letalonosilko na čelu. Njihovo primarno orožje so manevrirne nadzvočne rakete P-700 granit (NATO: SS-N-19 Shipwreck). Skupno so za potrebe Ruske mornarice zgradili 11 podmornic razreda oscar II, še tri pa so začeli graditi, a jih niso dokončali (K-139, K-135 in K-165). Najbolj znana podmornica, K-141 Kursk, je potonila 12. avgusta 2000 V Barentsovem morju, pri tem pa je umrlo vseh 118 podmorničarjev. Ruska mornarica sedaj še vedno 8 podmornic razreda oscar II, dve pa so že upokojili (K-148 Krasnodar, K173 Krasnoyarsk).

VIDEO: Podmornica K-266 Oryol v plamenih

Do podobnega požara je v Rusiji na jedrski podmornici prišlo v decembru 2011, ko je zagorela podmornica K-84 Yekaterinburg razreda delta-IV, ki se je vnela med varjenjem v ladjedelniškem doku. Zaradi kršitev varnostnih določil je zagorela izolacija, v požaru, ki je trajal približno 20 ur, je bilo devet ljudi ranjenih, predvsem zaradi vdihavanja strupenih hlapov.

Prav tako pa je do požara prišlo marca 2014 med razgradnjo jedrske podmornice K-148 Krasnodar v ladjedelnici Nerpa na ruskem polotoku Kola. Rusko podmornico K-148 Krasnodar iz razreda oscar II (projekt 949A) so jo upokojili in začeli razgrajevati v letu 2012.

Pripravil: A. Knific, foto:

SORODNE NOVICE:

14 let od nesreče jedrske podmornice Kursk

Ruska strateška jedrska podmornica K-141 Kursk je potonila v Barentsovem morju 12. avgusta leta 2000, potem ko naj bi razneslo enega izmed torpedov med pripravo na izstrelitev.

 

Med razgradnjo zagorela sestrska podmornica Kurska

V ponedeljek zjutraj je med razgradnjo v ladjedelnici Nerpa na ruskem polotoku Kola zagorela jedrska podmornica K-148 Krasnodar iz razreda oscar II (projekt 949A).

Povezani članki