Rusko obrambno ministrstvo kupuje pet delfinov

by Urednik

RUSIJA IŠČE NOVE DELFINE ZA POMORSKE VOJAŠKE NALOGE

Obrambno ministrstvo Ruske Federacije je objavilo, da za skupaj 1,75 milijona rubljev (22.000 evrov) kupuje pet delfinov, ki jih bodo uporabljali v Sevastopolu na Krimskem polotoku.

Gre za javni razpis za nabavo delfinov, ki pa morajo ustrezati določenim merilom – vsaj dve naj bi bili samici in vsaj dva samca, stari naj bi bili najmanj tri in največ pet let, dolgi najmanj 2,3 m, največ pa 2,7 m, koža pa mora biti nepoškodovana. Nakup bi radi izpeljali do začetka avgusta 2016.

V svetu danes obstajata samo dva centra za dresiranje delfinov za vojaške potrebe, to sta pomorska baza Ameriške mornarice v San Diegu v ZDA in pa ruska pomorska baza v Sevastopolu na nedavno priključenem Krimu. V Črnomorski floti tega razpisa niso komentirali, saj naj bi institucije, ki se ukvarjajo z vzgojo, usposabljanjem in urjenjem delfinov ne bile v njihovi pristojnosti. Drugi podatki, ki bi govorili o ruskih programih uporabe živali v vojaške namene niso znani, še navaja ruski spletni portal Vgljad.

Bojni delfini so izurjeni za vojaške naloge. Vojaške strukture ZDA in Rusije (prej Sovjetske zveze) so urile delfine za opravljanje najrazličnejših nalog, kot so odkrivanje podvodnih min, dostavo eksploziva do nasprotnikovih ladij ipd.

Bivše sovjetske morske sesalce pa bi lahko uporabljala še katera vojska (Iran, Koreja?). Znano je, da je leta 2000 Boris Zhurid, bivši ruski podmorničar in inštruktor urjenja vojaških delfinov iz Sevastopola, prodal 27 morskih živali za vojaške potrebe, vključno z mroži, morskimi levi in belimi kiti (beluga), Iranu in dejal, da mu je zmanjkalo zdravil, kakor tudi  hrane za njih na dnu Črnega morja. Podatek o tem ali so živali še vedno v službi Iranske vojske ni znan.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

SORODNE NOVICE:

Ruska mornarica izvedla prvo vajo s krimskimi delfini

Posebne enote črnomorske flote Ruske mornarice so začele svoje prve vaje usposabljanja skupaj z delfine, izurjenimi za vojaške operacije, ki jih je Ruska vojska dobila od Ukrajinske s priključitvijo Krimskega polotoka.

Se bodo delfini Ameriške in Ruske mornarice srečali v Črnem morju?

NATO pakt bo letos v Črnem morju izvedel dvotedensko vojaško vajo, v kateri bo sodelovalo tudi 20 delfinov in 10 morskih levov.

Povezani članki