Savdska Arabija naročnik 300 kitajskih brezpilotnih letal wing loong II

by Urednik

RAZKRIT PRVI KUPEC KITAJSKIH BREZPILOTNIH LETAL WING LOONG II

Kitajski obrambni industriji je uspel odličen izvozni posel, saj je Savdska Arabija naročila 300 brezpilotnih letal Chengdu wing loong II (tudi pterodactyl II), ki so jih prvič predstavili na mednarodnem letalskem salonu Zhuhai na Kitajskem v novembru 2016.

Za zdaj še ni znano, kakšno ceno bo Savdska Arabija plačala za 300 novih kitajskih brezpilotnih letal Chengdu wing loong II. Kitajski mediji so sicer že konec februarja 2017 poročali o sklenjeni pogodbi za 300 UAV-jev, vendar niso razkrili kupca zanje.

V februarju 2017 so v Chengdu Aircraft Industry Group (CAIG) uspešno opravili še zadnje preizkuse letenja z wing loong II, ki sodi v skupino strateških brezpilotnikov za srednje višine in dolgotrajnim letom – avtonomijo (MALE). Gre za izboljšano različico letalnika Chengdu wing-loong I, ki je bila prvič (za javnost) razstavljena v letu 2010, Kitajske letalske sile pa ga uporabljajo že vse od leta 2008.

UAV Chengdu wing-loong I so Kitajci prodali v mnoge države po vsem svetu, vključno z Egiptom, Savdsko Arabijo, Združenimi arabskimi emirati, Nigerijo, Uzbekistanom in Kazahstanom.

Chengdu wing loong II močno spominja na ameriško brezpilotno letalo MQ-9 reaper, vendar je manjši in lažji kot reaper. Izboljšano brezpilotno letalo Chengdu wing loong II v dolžino meri 11 metrov, v višino 4,1m in ima razpetino kril 20,5m. Wing loong II lahko doseže največjo hitrost 370 km/h, se dvigne do 9.000 m in je lahko v zraku do 32 ur. Nosilnost letalnika, ki je v osnovi izvidnik, prav tako pa tudi bojno letalo, je 400 kg, oborožen pa je lahko z izstrelki zrak-zemlja, preciznimi vodenimi izstrelki, bombami in raketami zrak-zrak.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki