Se ZDA z vojaškimi letali vračajo na Islandijo?

by Urednik

RUSKA LETALA V BLIŽINI ISLANDIJE PLAŠIJO DOMAČINE IN ZDA

Islandsko zunanje ministrstvo je pred dnevi potrdilo informacije, da si ZDA po skoraj desetih letih ameriške vojaške odsotnosti na njihovem otoku v severnem Atlantskem oceanu želijo ponovno vrniti svoje vojake (in letala) na Islandijo.

Zaradi poslabšanja odnosov Zahoda z Rusijo in povečanega števila poletov ruskih strateških bombnikov na severu Evrope, ameriška vlada razmišlja, da bi na Islandiji ponovno odprla vojaške baze.

Namestnik ameriškega sekretarja za obrambo Robert Work je v začetku septembra 2015 že obiskal Islandijo in pregledal del mednarodnega letališča Keflavik, ki bi ga Ameriške letalske sile lahko uporabljale za vojaško bazo na tem otoku.

Domnevno so nedavni poleti letal Ruskih letalskih sil, ki so se močno približali zračnemu prostoru Islandije, povzročili veliko zaskrbljenost tako v Islandiji kot v ZDA.

Rusi so dolgo opravljali tranzitne polete, ki so potekali v bližini Islandije, v zadnjem času pa so večkrat izvedli obhodne polete (obkrožili otok), zaradi česar se je Islandija začela resneje zanimati za vojaško sodelovanje, je dejal Work.

Islandski mediji so na zunanjem ministrstvu izvedeli, da se ZDA in Islandija zaenkrat le neformalno pogovarjata o možnosti namestitve ameriških vojaških letal na otoku.

Ameriška vojska je pomorsko letalsko bazo Keflavik uporabljala kot ključni element vojaške prisotnosti ZDA v Islandiji vse do leta 2006. Takrat so ZDA iz Islandije umaknile vso svojo vojaško opremo, prostore pa predale Islandski obalni straži.

Islandija je sicer edina članica zveze Nato, ki nima lastne vojske. Za zaščito skrbijo Islandska obalna straža in enote za odziv na krizne razmere, ki delujejo pod Ministrstvom za zunanje zadeve. Ima pa Islandska obalna straža radarski sitem za nadzor zračnega prostora. V svoji “oborožitvi” imajo tri patruljne ladje (dve razreda aegir s topovi Bofors 40 mm) in štiri letalnike (helikopterji AS-332L1 super puma in letalo Bombardier DHC-8-Q314), ki so oboroženi le z orožjem malega kalibra.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki