Singapur naročil še dve podmornici type 218

by Urednik

NOVO AZIJSKO NAROČILO DIZELSKO-ELEKTRIČNIH PODMORNIC

Singapur se je odločil za naročilo dodatnih dveh dizelsko-električnih podmornic type 218 nemškega proizvajalca  ThyssenKrupp Marine Systems, je sporočilo obrambno ministrstvo v času obrambne razstave IMDEX Asia 2017, ki v teh dneh poteka v Singapurju.

Singapur je z nemško ladjedelnico podpisal pogodbo za dobavo dveh podmornic type 218SG, ki vključuje logistični paket in usposabljanje posadke v Nemčiji. Vrednost posla zaenkrat javnosti ni znana, vendar gre verjetno za okoli 1,75 milijarde dolarjev (1,6 milijarde evrov). Za takšno vsoto je namreč Singapur leta 2013 sklenil pogodbe za prvi dve podmornici type 218SG. Singapurska mornarica novi podmornici pričakuje v letih 2021 in 2022, zadnji naročeni pa naj bi bili dobavljeni v letu 2024.

Singapurska mornarica ima v svoji floti švedske podmornice – dve razreda razreda archer in dve razreda challenger. Nove podmornice bodo omogočile večje zmogljivosti in so prilagojene edinstvenim operativnim zahtevam singapurskih podmorničarjev. Podmornice razreda type 218SG bodo opremljene z modernimi bojnimi sistemi in z od površinskega zraka neodvisnim pogonskim sistemom  (AIP-air-independent propulsion).

Podmornico type 218SG so pri ThyssenKrupp Marine Systems razvili iz podmornice type 214. V dolžino meri približno 70 metrov, ima premer 6,3 m in 2.000 ton izpodriva, posadka pa šteje 28 mornarjev.

Pripravil: A. Knific, foto:YouTube

 

Povezani članki