Sirska vojska nad ISIS z večcevnimi raketnimi sistemi golan-1000

by Urednik

Po poročanju sirskih medijev je Sirska vojska, zvesta predsedniku Assadu, minuli konec tedna preselila svoje nove večcevne raketne sisteme golan-1000 v regijo Al-Safa, kjer jih uporablja v boju proti pripadnikom Islamske države (ISIS, Daesh).

Novi raketni sistem golan-1000 so razvili v Siriji in spomladi v uporabo predali Sirski vojski. Raketne sisteme golan, njihovo število ni točno znano, redno uporabljajo v bojih proti ISIS-u že nekaj mesecev. 4. oklepna divizija Sirske vojske, ki ima v oborožitvi te sisteme, naj bi težke mobilne raketne sisteme zemlja-zemlja golan-1000 sedaj prepeljala tudi v provinco Al-Sweida na jug države, z njimi pa želijo uničiti močno utrjene položaje sovražnika.

Sistem so poimenovali Golanski planoti (velik del jo je zasedel Izrael), na podvozju tanka T-72 ima nameščene tri rakete kalibra 500 mm, od katerih vsaka nosi 500 kg visokoeksplozivno fragmentacijsko bojno konico. Proženje raket poteka na daljavo z uporabo preproste nadzorne plošče. Ostale podrobnosti o sistemu niso znane.

Zahodni vojaški strokovnjaki menijo, da gre za raketni sistem kratkega dosega, ki je namenjen uničevanju sovražnikovih utrjenih položajev in konvojev vozil. Raketni sistem golan-1000 so nekateri že poimenovali “improviziran TOS-1” oziroma “raketna pošast”.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki