Sirski uporniki naj bi sestrelili vladno vojaško letalo

by Urednik

SIRSKA VOJSKA NE POTRJUJE SESTRELITVE LETALA

Sirska vojska je v torek, 15. avgusta 2017, sporočila, da je eno od njihovih vojaških letal strmoglavilo v južni Siriji, poroča državna televizija. Le nekaj ur zatem pa so se sirski uporniki (ki jih podpira Zahod) pohvalili, da so oni sestrelili letalo in zajeli pilota.

Sirska državna televizija je pri poročanju o nesreči skromna. Sirska vojska naj bi že preiskovala vzroke za nesrečo, usode pilota pa ne omenjajo. Sirsko bojno letalo naj bi strmoglavilo med bojno nalogo na tem območju med poskusom ponovne zasedbe izgubljenega ozemlja.

Na drugi strani pa so sirski uporniki medijem že posredovali fotografije zajetega pilota, po njihovih podatkih gre za majorja Alija al-Hilwaja, ki ima modrice na obrazu. Na fotografijah so tudi razbitine vojaškega letala, po prvih ocenah pa naj bi šlo za enega od lovcev MiG-21. V floti Sirskih letalskih sil so bojna letala MiG-21 (do 53 letal), MiG-23 (do 89 letal), MiG-25 (do 2 letali) in MiG-29 (do 20 letal + 12 naročenih).

Predstavniki sirske militantne uporniške skupine Osoud al Sharqiya so za Reuters dejali, da so v provinci Sweida v južni Siriji blizu meje z Jordanijo sestrelili letalo, pilota pa so zajeli in ga zaslišujejo ter zdravijo zaradi ran.

Vzhodni del province Sweida meji na Jordanijo, kjer je Sirska vojska skupaj z milicami in podporo Irana na nekaterih območjih že vzpostavila nadzor nad kontrolnimi točkami in mejnimi prehodi. Sirske uporniške skupine (FSA – Free Syrian Army), ki jih podpira zahod, sicer še vedno nadzorujejo velik del sirske jugozahodne meje z Jordanijo in Izraelom. Pokrajina Sweida sicer ni bila vključena v ameriško-rusko premirje, ki je začelo veljati na bližnjih območjih sirskega jugozahoda v juliju 2017.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki