Slovenska mornarica bo dobila 3 podvodna plovila za protiminsko bojevanje

by Urednik

NOVA ROBOTSKA PODVODNA PLOVILA ZA SLOVENSKO VOJSKO

Francoski proizvajalec RTsys bo dobavil tri daljinsko upravljana podvodna plovila (AUV), ki bodo Potapljaškemu oddelku Slovenske vojske za odstranjevanje eksplozivnih ubojnih sredstev (EOD) omogočili polne zmogljivosti za protiminski boj (MCM) v plitvih voda do globine 300 m.

RTsys bo Slovenski mornarici po novem naročilu dobavil eno od svojih avtonomnih podvodnih plovil – (AUV) COMET-MCM in dve mikro-AUV NEMOSENS. Trije AUV bodo Potapljaškemu oddelku Slovenske vojske za odstranjevanje eksplozivnih sredstev (EOD) omogočili polne zmogljivosti protiukrepa proti min (MCM) v zelo plitvih (do 5 m) plitvih vodah do globine 300 m.

COMET-MCM je zasnovan za hitro in učinkovito pokrivanje velikih podvodnih območij, tako z visokoločljivostnimi sonarnimi slikami kot slikami  z zmogljivo TV kamero, kar omogoča zelo natančno sledenje in podatke o pozicioniranju v realnem času. NEMOSENS mikro-AUV so modularna, prenosna plovila, ki ponujajo enake zmogljivosti sledenja v živo in visoke natančnosti pozicioniranja kot COMET-MCM, vendar za delovanje v zelo plitvi vodi (manj kot 5 m). NEMOSENS je zasnovan za misije, kot so naplavljanje, hitra okoljska presoja ali identifikacija in lokalizacija podvodnih min.

»Dobavo novega popolnega ekosistema MCM državi Nata je vedno štejemo privilegij kot za RTsys in potrjuje privlačnost našega podjetja pri dobavi v morju preizkušenih rešitev s posadko in brez posadke,« pravi Pierre-Alexandre Caux, poslovni direktor RTsys. »Avtonomna vozila v kombinaciji z veščinami potapljačev EOD ostajajo najbolj zanesljiva in učinkovita kombinacija za izvajanje varnih operacij MCM, hkrati pa skrajšajo čas delovanja potapljačev v vodo. Prav tako je smiselno, da mornarice po vsem svetu tesno sodelujejo s tem uveljavljenim proizvajalcem, od njihovega prvotnega pojasnila potreb do končne dostave, operativnega usposabljanja, upravljanja z rezervnimi deli in dolgoročne podpore pri vzdrževanju.«

Pripravil: Igor Božinovski, foto: RTsys

Povezani članki