Poškodovanega Pilatusa PC-9M bodo popravili v Cerkljah

by Urednik

EPILOG NESREČE SLOVENSKEGA PILATUSA IZ LETA 2019

Kot je pred dnevi poročal slovenski letalski portal sierra5.net, bo nesreča Pilatusa PC-9M Slovenske vojske, ki se je zgodila lani novembra, dobila epilog. Letalo bodo namreč popravili v 153. letalsko-tehnični eskadrilji SV, ki je kadrovsko usposobljena in ima vse potrebne certifikate za tovrstna popravila, pri posegu pa bodo sodelovali tudi Pilatusovi strokovnjaki.

Do nesreče je prišlo, ko je letalo PC-9M hudournik  s serijsko oznako L9-67 (c / n 640) iz flote Slovenske vojske trčilo v žice daljnovoda v bližini Dravograda, severno od reke Drave v bližini meje z Avstrijo, medtem ko je opravljalo načrtovani vadbeni let na nizki višini. Letalo, ki pripada 152. letalski eskadrilji (152. LEESK), je resno poškodovalo rep, potem pa nadaljevalo polet in varno pristalo na letališču Edvarda Rusjana v Mariboru.

Poškodovano letalo PC-9M hudournik  ni moglo leteti nazaj v domačo bazo v Cerklje ob Krki in je v Mariboru ostalo do konca maja, ko so ga razstavili, potem pa dele letala  prepeljali v  matično bazo Cerklje ob Krki na podroben pregled in oceno škode ter počakalo na nadaljnja tovarniška navodila in odobreno popravilo.

Čeprav podrobna ocena škode letala PC-9M hudournik še vedno ni zaključena, je prvotna ocena pokazala, da  zaradi prekomerne poškodbe smernega repnega stabilizatorja in krmila letala ne bo mogoče popraviti v skladu s proizvajalčevim priročnikom za popravilo konstrukcije, temveč bodo namesto tega poškodovane dele zamenjali z tehnično brezhibnimi in tako bo L9-67 dobil popolnoma nov rep.

Popravilo letala bo izvedla 153. letalsko-tehnična eskadrilja (153. LETEHESK), ki je v sestavi 15. polka vojaškega letalstva (15. PVL) in je certificirana vzdrževalna organizacija, usposobljena za II. in III. stopenjsko vzdrževanje letal SV.

Popravilo letala PC-9M hudournik L9-67 bo izvedeno po navodilih švicarskega proizvajalca letal Pilatus in s pomočjo švicarskega tehničnega osebja. Po sedanjih ocenah bodo za popravilo, če na letalu ne bodo našli dodatnih okvar in poškodb, potrebovali tri mesece, da se bo letalo vrnilo v operativno uporabo. Letalo bo opravilo tudi 300-urni letni pregled, saj mu je že potekel certifikat o plovnosti (CoA).

Nesreča L9-67 je bila lani drugi nesrečni dogodek SV v floti letal PC-9M, pred tem je bil namreč v nesreči 28. septembra 2019 še en hudournik poškodovan v nezgodi na vzletni stezi, ki se je zgodila na letališču v Portorožu med prireditvijo Open Gates, ki jo je organiziralo to mednarodno letališče v bližini Sečovelj, 5 km jugovzhodno od Portoroža in manj kot 400 m od meje z Republiko Hrvaško. V incidentu v Portorožu ni bil nihče poškodovan, nezgoda pa je bila posledica pristajanja s previsoko hitrostjo letala, pri čemer je letalo utrpelo manjšo škodo.

Slovenski PC-9M nosijo vojaške taktične identifikacijske številke v zaporedju od L9-61 do L9-69 in imajo ustrezne tovarniške serijske številke od 634 do 642. Ta letala so poleg šolsko-trenažnih nalog usposobljena in opremljena tudi  za bojno delovanje in na šestih podkrilnih nosilcih nosijo do  1.040 kg orožja zrak-zemlja, dodatne rezervoarje  za gorivo. Tako pilatuse lahko oborožijo s težkimi mitraljezi  FN HMP M3P 12,7 mm v zabojniku s po 250 naboji; lanserje nevodenih raket zrak-zemlja LAU-7A in LAU-19A 70 mm, prostopadnimi bombami Mk-81 (113 kg) in Mk-82 (227 kg), opremijo pa tudi s parom 154-litrskih rezervoarjev za gorivo. Prav tako pa tudi z obesniki z  izvidniško opremo in laserskimi daljinomeri. 

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Igor Božinovski

 

Povezani članki