Španska vlada je odobrila nakup dodatnih 20 lovcev Eurofighter

by Urednik

LOVCI TYPHOON BODO VAROVALI KANARSKE OTOKE

Španska vlada je pooblastila špansko obrambno ministrstvo za podpis pogodbe za nakup 20 dodatnih lovcev Eurofighter typhoon v okviru projekta Halcon, s katerim želijo nadomestiti lovce F/A-18 hornet Španskih letalskih sil, ki delujejo na Kanarskih otokih v 46. letalskem polku.

Airbus in Španija se o pogodbi za dodatnih 20 lovskih letal Eurofighter typhoon pogajata že leto dni, družba pa pričakuje, da bo pogodba sklenjena še v letu 2021. Ni jasno, ali bo odobritev vlade 14. decembra omogočila obrambnemu ministrstvu, da pogodbo sklene še pred koncem leta 2021.

Airbus je v začetku letošnjega leta opozoril, da bi zamude pri podpisu pogodbe za dodatne lovce typhoone lahko potisnile dobave novih letal po letu 2025, ko se pričakuje, da bodo najstarejši F/A-18 hornet že upokojeni.

Španske letalske sile že uporabljajo 68 letal Eurofighter typhoon, z realizacijo projekta Halcon pa bi skupno število letal v uporabi doseglo 88. Španci imajo v svoji floti še vedno tudi 72 ameriških lovcev F/A-18 hornet.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikimedia

 

Povezani članki