Spiegel: “Sporazum iz Minska – največji poraz Angele Merkel doslej”

by Urednik

NEMŠKI ODZIVI NA DRUGI MIROVNI SPORAZUM IZ MINSKA

Nemški časopis Spiegel izraža razočaranje nad rezultati, doseženimi med mirovnimi pogajanji med Ukrajino in pro-ruskimi separatisti skupaj s francoskimi, nemškimi, beloruskimi in ameriškimi voditelji, ki so potekali 11. in 12. februarja 2015 v Minsku. Stanje Ukrajine naj bi bilo po podpisu sporazuma “brezupno”, piše nemški časopis. Država razpada, odgovornost za to pa si lahko razdelijo Rusi in Američani skupaj z Ukrajinci. Pozivi Evrope po miru in razumu so bili zaman.

Časopis zatem navaja, da je nemška kanclerka storila veliko napako pri presoji ukrajinske krize.”Niti Rusi niti Američani ne bodo pustili Ukrajine pri miru, celo najvplivnejša Evropejka pri tem ne more storiti nič,” navaja članek v Spieglu. To naj bi bil največji poraz Angele Merkel doslej,  zaključuje nemški Spiegel. In najnevarnejša lekcija ukrajinske krize: meje na stari celini  so še vedno spremenljive.

Po mnenju novinarja vodilnega nemškega časopisa je Ukrajina postala plen obeh supersil in razdelitvi države si ni več moč izogniti. “Američani in Rusi jo bodo vlekli vsak na svojo stran vse dokler je končno ne raztrgajo po meji med Zahodom in Vzhodom,”  še dodaja Spiegel. Pišejo tudi, da je obstajala možnost, da bi se temu položaju izognili, če bi se Ukrajina hotela odreči članstvu v EU in Natu, vendar Ukrajinci “niso želeli iti po tej poti!”.

Pripravil: B. Knific, foto: Mediarnbo, Ukrainereferendum

Povezani članki