Srbija je na skupni vojaško-policijski vaji pokazala novo ostrostrelsko puško

by Urednik

Skupna vojaško-policijska taktična vaja enot Vojske Srbije, Žandarmerije (žandarmerija – oboroženi del srbske policije) in posebnih enot srbske policije je potekala v okviru vaje “Odgovor 2021”.

Na poligonih Pasuljanske livade pri Ćupriji in Orešac pri Vršcu so 17. aprila razkrili, da srbska žandarmerija zdaj uporablja nove vrste ostrostrelskih pušk. Prvič je žandarmerijo prikazala ostrostrelsko puško Steyr-Mannlicher SSG M1 z zamenljivimi cevmi in kalibri .338 Lapua Magnum [8,6 x 70mm] in .308 Winchester [7,62 × 51mm NATO]). Fotografija tega orožja je bila prikazana na spletni strani srbskega obrambnega ministrstva, ki je objavilo poročilo o ”vojnih igrah”, na katerih je sodelovalo 1200 pripadnikov Vojske Srbije in 300 pripadnikov policije. V zvezi z vajo  je podpolkovnik Žandarmerije Dejan Vujačić v studiu srbske nacionalne televizije Radio Televizija Srbije (RTS) dejal, da sta v uporabi še dve novi ostrostrelski puški: Steyr-Mannlicher SSG M08 v kalibrih .338LM ter .308WIN  in Accuracy International AXMC (AX multi calibre) v kalibru .338LM.

Slednja ostrostrelna puška, je dejal Vujačić, ima možnost uporabe dušilca in je opremljena z zelo zmogljivo  optiko s povečavo do 45 x in učinkovito strelno razdaljo na razdaljah več kot 1.600 metrov. Spletno  mesto specijalne-jedinice.com, ki je specializirano za poročanje o specialnih enotah Republike Srbije, izpodbija izjavo podpolkovnika Vujačić s trditvijo, da ima Žandarmerija namesto Steyr-Mannlicher SSG M08 puške  Steyr-Mannlicher SSG M08-A1. Različica SSG 08-A1 SSG 08 ima namestitveno tirnico piccattinyjevo letev vzdolž celotne dolžine in zaklep s protiprašnim pokrovom, precej značilne podrobnosti, ki niso vidne na fotografiji, ki jo specialne-jedinice.com prikazuje na svoji spletni strani v prispevku “Specialist, opremljen z izjemno kakovostnim sistemom Steyr SSG 08-A1“. Fotografija jasno prikazuje SSG 08, tako da je navedba Vujačića zanesljiva in popolnoma natančna.

Spletno mesto specijalne-jedinice.com trdi, da Žandarmerija uporablja svoje puške SSG M08 v kombinaciji s daljnogledi velikega dosega Kahles K624i 6-24x56i, kar je tudi vidno na zgoraj navedeni fotografiji, ki jo je objavilo spletno mesto, ki trdi tudi, da je žandarmerija uporablja na ostrostrelni puški  Accuracy International AXMC uporabljajo daljnogled Schmidt und Bender Police Marksman II 5-45×56, ki ima poleg nenavadnega obsega povečave izboljšano optično zasnovo in omogoča širše vidno polje pri 5-kratni povečavi. Proizvajalec Schmidt und Bender omenjeni daljnogled opisuje kot “našega velikana med daljnogledi”.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: MOD RS

Povezani članki